2024. május 9., csütörtök

Megszorítások novembertől

Dušan Vujović pénzügyminiszter szerint a bérek és nyugdíjak csökkentését legalább egy évig kell alkalmazni

A közszférában tervezett bércsökkentést és a nyugdíjak csökkentését a költségvetés átütemezésével hangolják össze, ami azt jelenti, hogy novembertől kezdődően alkalmazzák majd – nyilatkozta Dušan Vujović pénzügyminiszter a Prva tévécsatorna Stav Srbije (Szerbia álláspontja) című műsorában. A költségvetés módosításával lépnek életbe a takarékossági intézkedések is, úgyhogy annak elfogadásától kezdve alkalmazzák majd a megszorításokat, vagyis a bérek és nyugdíjak csökkentését.

Mint mondta, a költségvetés kiigazítása október derekán kerül parlamenti eljárásba és ekkor lesznek teljes mértékben ismertek a gazdasági intézkedések is, amelyeket szerinte legalább egy évig alkalmazni kell.

A miniszter arról is beszélt, hogy a költségvetés kiigazítását egyes törvények módosításának kell kísérnie.

– Feltételezem, hogy néhány hétbe telik ezeknek a törvényeknek a módosítása. Miután a lineáris helyett a progresszív bércsökkentés mellett foglaltunk állást, ez azt jelenti, hogy nagyobb terhet viselnek majd azok, akiknek nagyobb a havi jövedelmük, de egyben ez a megoldás összetettebb módosításokat és több időt igényel – mondta.

Vujović szerint a juttatások csökkentése során szem előtt tartják a legszegényebb kategóriák gazdasági erejét. Mint magyarázta, azok, akiknek a nyugdíja 26 ezer dinár, 220 dináros lesz a csökkentés, a 30 ezer dináros nyugdíj esetében 1100 dinárral lesz kisebb a juttatás, míg a 40 ezer dináros nyugdíjat 3300 dinárral csökkentik. A legmagasabb nyugdíjakat 12-15 százalékkal csökkentik, a bérekkel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a 25 ezer és 100 ezer dinár közötti fizetések esetében a csökkentésnek nem kellene nagyobbnak lennie, mint 10 százalék.