2024. május 4., szombat

Megállni és visszanézni

A Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájában pénteken megnyílt Szombathy Bálint kiállítása

Szombathy Bálint Hősök voltunk című, politikai alkotásokat tartalmazó kiállítása nyílt meg a Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájában. A kiállítás-megnyitót a szerző által előadott performance előzte meg, amelyre a Dr. Vinko Perčić Galériában került sor. Ugyanitt a kiállítás egy része tekinthető meg.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A megnyitón Nela Tonković, a Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria megbízott igazgatója üdvözölte Szombathy Bálintot, akinek kiállítását a Szabadkára való nagy visszatérésnek nevezte, hiszen az alkotó huszonhét éve nem állított ki a városban.

A kiállítást Nebojša Milenković művészettörténész, a kiállítás kurátora méltatta, külön hangsúlyozva Slavko Matković jelentőségét, akivel Szombathy Bálint egykor megalapította a Bosch+Bosch képzőművészeti csoportot. A kiállítás így egyben megemlékezés is Slavko Matković halálának húszéves évfordulójáról. Nebojša Milenković méltatásában arról is szólt, hogy Szombathy Bálint kiállításának fő témája Jugoszlávia, térségünk múltja és jelene, amikor önazonosságunk után kutatva túlzottan bőséges történelemmel kell szembenéznünk.

A kiállítást dr. L. Simon László író, országgyűlési képviselő, a magyar Miniszterelnökség politikai államtitkára nyitotta meg. Beszédében először paradoxonokra hívta fel a figyelmet, miszerint a konzervatív magyar kormány képviselőjeként, a kortárs magyar művészet egyik legprogresszívebb alkotójának kiállítását nyitja meg. Továbbá, hogy az alkotó és művei egy régi magyar szecessziós palotában jelennek meg, ráadásul visszatérve. Mint mondta, ez azt mutatja, hogy Kelet-Európában semmi sem az, aminek látszik.

– A magyar kormány számára rendkívül fontos az a fajta összetett művészi gondolkodás, ahogy Szombathy Bálint a közép-kelet-európai és magyar identitás problémáiról művein keresztül kommunikál. Szombathy Bálint komplex alkotó. A mostani kiállításán bemutatott művei csupán töredékét képezik gazdag munkásságának. Az egyik legtöbbet kiállító művész Magyarországon. Azon kevés alkotó közé tartozik, akik közérthetően írnak és gondolkodnak a kortárs művészetről, ezzel is bizonyítva, hogy a kortárs művészet megérthető – hallottuk dr. L. Simon Lászlótól, aki kitért az alkotó művészi tevékenységére, amelyet az elmúlt másfél évtizedben fejtett ki Magyarországon.

A kiállításon mintegy kétszáz tárgy tekinthető meg, köztük egy installáció is, amely Tito személyi kultuszára összpontosít.