2024. május 4., szombat

Ismét Levelek

Bácsfeketehegyen és Bácskertesen mutatta be a szabadságharc utolsó győztes csatájáról szóló emlékműsorát a kishegyesi művelődési egyesület

Pénteken 19 órakor, a bácsfeketehegyi színházteremben került sor a Levelek című emlékműsor bemutatójára. A főként néptáncra és népdalra épülő produkció a kishegyesi csata 165. évfordulójára készült, és először júliusban, a csata évfordulóján mutatták be. A Leveleket Molnár Róbert rendezte, a koreográfiát Patyerek Csaba állította össze, a műsorban pedig közreműködött Bojko Andrej és a Fokos zenekar.

A bácsfeketehegyi bemutatón Linka B. Gabriella, a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke üdvözölte a közönséget és elmondta, hogy a műsor során felolvasott levelek kitaláltak, viszont olyan valós hadijelentéseken alapulnak, amelyek az 1848/49-es szabadságharc utolsó győztes csatájában születtek. Maga a darab több művészeti ágat is felvonultat.

– Érdekes a műsor megformálása, a csatát látványos néptánccal játsszuk el, de árnyjátékot is láthatunk benne, valamint számos népdal is elhangzik. A műsorban fellépnek a kishegyesi Rizgetős és a Szalakóta néptánccsoportok, valamint a Szajkó énekcsoport – mondta el Linka.

A bácsfeketehegyi bemutatón felszólalt Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője is. Hajnal méltatta a bácsfeketehegyiek törekvéseit, amelyek a gazdaságban, valamint a számos rendezvényben és táborban nyilvánulnak meg. A műsor kapcsán elmondta, hogy a szabadságharc utolsó győztes csatáját három település: Kishegyes, Szikics és Bácsfeketehegy is a magáénak érzi. Ez jó, mondta Hajnal, s hozzáfűzte, hogy a csata legfontosabb üzenete, hogy múltunkat, értékeinket úgy adjuk át a fiataloknak, hogy a szülőföld felértékelődjön számukra. Fontos, hogy érezzék: bármit is hoz az élet, bárhová is sodorják a viharok, ide kell visszatérni, itt kell élni és itt kell jövőt építeni.

A Petőfi Sándor M. E. vasárnap este 19 órakor bácskertesi (Kupuszina) színházban is bemutatta a Levelek című emlékműsort.