2024. május 2., csütörtök

Az átmeneti kormány jelenti a megoldást

A haladók szerint az előírások új statútummal való összehangolása és a finanszírozási kérdések megoldása lenne a technikai jellegű vajdasági kormány feladata

Irracionális lenne Vajdaságban rendkívüli választásokat tartani a jelen pillanatban, amikor a köztársasági kormány nehéz reformokat vezet be – értékelte a Tanjugnak adott nyilatkozatában Goran Knežević, a Szerb Haladó Párt alelnöke. Mint hozzátette: a kiutat a tartományban kialakult politikai helyzetre egy átmeneti technikai jellegű kormány létrehozása jelentené.

– A választások, természetesen, mindig minden politikai krízisre megoldást jelenthetnek, de azok most, véleményem szerint, teljesen irracionálisak lennének, elsősorban azért, mert a kormány jelenleg meglehetősen nehéz reformok végrehajtásán dolgozik. Ezekhez a reformokhoz széles konszenzusra van szükség. Másrészt, választások előtt, a kampány idején nemcsak a reformfolyamatok állnak le teljesen, hanem a gazdasági tevékenység is, amit nem engedhetünk meg magunkat – jelentette ki Knežević.

Véleményének adott hangot, hogy a technikai jellegű kormány korlátozott mandátummal rendelkezne, melynek az lenne a feladata, hogy befejezze a tartományi előírások összehangolását az új statútummal, és elfogadja a jövő évi költségvetést. Ezeknek a teendőknek az ellátását követően megteremtődnének a feltételek arra, hogy kiírják a tartományi választásokat – szögezte le az alelnök.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy ebben az átmeneti kormányban helyet kaphatna-e a Demokrata Párt is, Knežević kifejtette, hogy ennek a döntésnek a meghozásakor nem az érzésekre, hanem a racionalitásra kell alapozni. A Szerb Haladó Párt számára az a fontos, hogy bizonyos feladatokat teljesíteni lehessen az átmeneti kormány mandátuma alatt, jegyezte meg. Arra emlékeztetett, hogy a haladók részt vettek a Pásztor István házelnök által összehívott parlamenti pártok közötti egyeztetéssorozat első körén, s hozzátette, hogy az efféle hozzáállást pozitívnak tekinti, s szeretné, ha folytatódnának a megbeszélések. A tárgyalóasztalnál kell az eredményeknek megszületniük, húzta alá a politikus.

Mint ismeretes, Pásztor bejelentette, hogy a következő tíz nap folyamán ismét felkéri a pártokat egy tárgyalás megtartására. Knežević közölte, hogy bizonyos jelek arra utalnak: ez alkalommal már a korábban távol maradt pártok képviselői is megjelenhetnek azon, vagyis a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és az Új Demokrata Párt is úgy dönthet, hogy mégis részt vesz a megbeszélésen. Az említett pártok képviselőiről szólva Knežević kifejtette, hogy saját hozzáállásukról, Vajdaság intézményeihez való viszonyulásukról mond el sokat az, hogy nem voltak hajlandók részt venni az első találkozón. Még néhány hónap, fél év bársonyszéke miatt veszélyeztetik Vajdaság fejlődését ennél a fél évnél sokkal hosszabb távon – állapította meg.

MÉG NEM JÖTT EL AZ ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁS IDEJE

A VSZL, a DP és az ÚDP által beterjesztett, alkotmánymódosításra felszólító határozatjavaslattal kapcsolatban az SZHP alelnöke elmondta, hogy az ország alaptörvényét mindenképpen módosítani kell majd az európai csatlakozási folyamat során, a kérdés azonban ebben a pillanatban még nem kerülhet napirendre.

– Itt az volt a célja valakinek, hogy politikai haszonra tegyen szert. Mi akkor nyitunk majd vitát az alkotmánymódosítás kérdéséről, amikor annak eljön az ideje. A kérdések között pedig mindenképp ott lesz majd Vajdaság státusa is – közölte, s arra emlékeztetett, hogy a vajdasági képviselőház nem illetékes az alkotmánymódosítás javaslatának megfogalmazására.

Knežević szerint a Tartományi Képviselőház mai napirendi pontjai között szereplő deklaráció a politikai perpatvart fogja csupán serkenteni olyan témák kapcsán, melyekről még nem lehet döntést hozni.

Nyilatkozatában az SZHP alelnöke kifejtette, hogy azon komoly jelek ellenére sem tettek egyetlen feljelentést sem a tartományi kormány ellen, melyek szerint az törvényszegéseket is elkövetett a mögöttünk álló évek során. Mint mondta, azok a polgárok indítottak ellene eljárást, akik sértettnek érzik magukat valamely ügylet miatt. Hozzátette, hogy mintegy tíz bűnvádi feljelentés érkezett Bojan Pajtić kormányfő és Dragoslav Petrović tudományügyi és technológiai fejlesztési titkár ellen.