2024. május 9., csütörtök

Az alkotmány módosítására szólítana fel a liga deklarációja

A VSZL-en kívül a DP és az ÚDP támogatták a javaslat napirendre tűzését – Bogaroški szerint ellentmondásokkal teli a VMSZ politikája

Hatvannégy tartományi képviselő támogatta aláírásával a Vajdasági Szociáldemokrata Liga azon képviselőházi deklarációjavaslatának napirendre tűzését, mely a Szerb Köztársaság Alkotmányának módosítására szólítaná fel az állami szerveket, amennyiben annak elfogadása során is sikerül többséget szerezni a Tartományi Képviselőházban. A VSZL mellett a Demokrata Párt és az Új Demokrata Párt képviselői írták alá a javaslatot, a liga azonban reméli, hogy a hatalmi koalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség is hozzájárul majd a határozat megszavazásához. Branislav Bogaroški, a VSZL alelnöke és a párt képviselőcsoportjának vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a párt célja elindítani egy politikai diskurzust az alaptörvény módosításáról, melynek az európai csatlakozás folyamatában mindenképpen változnia kell, a kérdés csupán az, hogy ez a módosítás három, öt vagy hét év múlva történik-e végül meg. Az alkotmány, mint mondta, számos, az európai felzárkózást gátló elemet tartalmaz, a nemzetközi jog közvetlen alkalmazásának gátolása csak egy a sok közül, tette hozzá. Bogaroški szerint elérkezett az idő arra, hogy a többi nem megfelelő módon rendezett kérdést is megvitassák, és javaslatokat fogalmazzanak meg. Vajdaság autonómiájának, finanszírozásának a kérdését a legfontosabb rendezetlen kérdésként említette. Mint mondta, a korábbiakban számtalanszor fordult elő, hogy az állam fontos döntések meghozásakor egyszerűen megkerülte a Tartományi Képviselőházat, az intézmény most véleménye szerint a deklaráció elfogadásával éppen ennek a sorozatnak a folytatását akadályozná meg.

Bogaroški: A határozat nem foglalja magában, hogy hogyan kellene az új alkotmánynak definiálnia a vitatott kérdéseket (Fotó: Dávid Csilla)

Bogaroški: A határozat nem foglalja magában, hogy hogyan kellene az új alkotmánynak definiálnia a vitatott kérdéseket (Fotó: Dávid Csilla)

– A határozat nem foglalja magába, hogy hogyan kellene az új alkotmánynak definiálnia a vitatott kérdéseket. Egyelőre csupán párbeszédet kíván teremteni, megnyitni az alkotmány módosításának a kérdését, megüzenni, hogy a jelenlegi alkotmány egyáltalán nem felel meg a körülményeknek. A következő lépésben kell meghatároznunk, milyen Vajdaságot is szeretnénk magunkat – értékelte a frakcióvezető.

Mint ismeretes, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a VMSZ vezetője a deklaráció kapcsán azt mondta, hogy azzal a jelen pillanatban ártanak Vajdaság autonómiájának, a javaslat szövege ugyanis sok helyütt tartalmaz homályos, kétértelmű, problematikus vagy szakmai szempontból kifogásolható megfogalmazásokat. Úgy fogalmazott, hogy a képviselőházi előírásokat betartották a javaslattevők, ezért a parlament mai ülésén napirendre fog a deklaráció kérdése is kerülni. A VMSZ, mint közölte, hétfő esti elnökségi ülésén határoz majd arról, hogyan szavaz a mai ülés során. Pásztor hangsúlyozta, a VMSZ nem azért nem írta alá a javaslat napirendre tűzését, mert nem támogatja a szerb alkotmány módosításának elképzelését, hanem azért, mert úgy véli, hogy a deklaráció megszavazása a jelen pillanatban semmin sem változtatna, legfeljebb újabb konfliktust teremtene. Úgy értékelte, hogy az alkotmány valóban módosításra szorul, ez azonban nem fog holnap bekövetkezni. Ahhoz ugyanis normális társadalmi körülményekre, kommunikációra és egy hosszú folyamatra van szükség. A mostani nem számít megfelelő pillanatnak – közölte Pásztor.

Bogaroški kritizálta Pásztor deklarációval kapcsolatos állásfoglalását. Úgy fogalmazott, hogy bármit el tud képzelni, de a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy az a párt, amelyik folyamatosan szorgalmazza Vajdaság alkotmányos helyzetének a rendezését, azt válaszolja az arra irányuló elképzelésre, hogy most nem megfelelő a pillanat. A VMSZ politikáját ellentmondásokkal telinek nevezte. Hozzátette: Pásztornak tulajdonképpen azt kellene eldöntenie és megmagyaráznia, hogy a téma számít-e problematikusnak számára, vagy a téma felvetőivel van problémája.