2024. május 4., szombat

Díjat nyert a kúlai Népkör MMK csapata a kalocsai paprikafesztiválon

A hétvégén Kalocsán járt Kúla város önkormányzatának képviseletében Snežana Mrkajić, a kúlai képviselő-testület elnök asszonya, Goga Zsolt, a Népkör Magyar Művelődési Központ elnöke, Valka Károly, a VMSZ körzeti elnöke, valamint a Népkör MMK csapata a 25. jubileumi Paprikafesztiválon.

A város képviselői részt vettek több vegyes témájú szakmai előadáson, tárgyalást folytattak Kalocsa város polgármesterével, Török Ferenccel, aki elmondta, hogy a rendezvény fő célja, hogy a 25. Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek.

A találkozó után mindkét fél összegzésképpen megjegyezte, hogy amikor 2010-ben aláírták a két város testvérvárosi kapcsolatát igazoló dokumentumot, akkor ilyen szoros és jól működő együttműködést álmodtak meg, amely egymás fesztiváljainak látogatását, diákok kirándulását, szakcsoportok fellépését és természetesen gazdasági együttműködést jelent.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke a jubileumi, huszonötödik Paprikafesztivál hivatalos megnyitóján felszólalásában elmondta, hogy magyarnak lenni annyit jelent mint magunkban hordozni és megélni azt, határon innen és túl. A magyar konyhában pedig a paprikának kimagasló, elismerést érdemlő szerepe van, amit tisztelni és alkalmazni kell.

A fesztivál keretén belül tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Paprikás Ételek Főzőversenyét, amelyben a kúlai Népkör MMK csapata aranyserleget és -diplomát érdemelt ki a ,,Gödri” módra főzött paprikásukért.