2024. május 2., csütörtök
LABDARÚGÁS

Négy szerbiai klubnak több mint 30 ezer euró

Azok a szerbiai klubok, amelyek a 2013/2014-es idényben pályára léptek valamelyik európai kupasorozatban – Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina és Jagodina – egyenként 31 140 eurót kapnak majd az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA). Az európai labdarúgást irányító első számú szervezet és a az Európai Klubszövetség (ECA) már korábban bejelentette, hogy a pénzügyi fair-playt megszegő klubok büntetéséből befolyó pénzt azok között az együttesek között osztja szét, amelyek szerepeltek az előző idényben az európai kupaporondon. Mivel valamennyi szerbiai klub a selejtezők során búcsúzott a nemzetközi porondtól, így mindannyian egyforma összeggel gazdagodnak. Az UEFA kilenc klubot büntetett meg a pénzügyi fair-play megszegése miatt, többek között a Manchester Cityt, a PSG-t és a szentpétervári Zenitet.

„A büntetésekből befolyt teljes összeg azon klubok között kerül szétosztásra, akik részt vettek az UEFA égisze alatt valamelyik kupasorozatban, mivel a pénzügyi fair play megszegése őket sújtotta” - olvasható az UEFA közleményében.

A nagy(obb) összeget azok kapták, akik akik főtáblások voltak: a 24,134 millió eurós bírság 80 százalékát nekik osztották vissza, így 73 klub egyenként 264 482 eurót kap, a maradék 20 százalékot pedig 155 klub között osztják szét.

Ezzel a döntéssel elértünk egy magasabb szintre emeltük a labdarúgást, s a klubokon keresztül sikeressé tehetjük a 2016-os Európa-bajnokságot és annak selejtezőit is. Az elosztásnak ez a fajtája kiváló jele a nagy és a kis klubok egymás közötti szolidaritásának – mondta Karl-Heinz Rummenigge, az ECA elnöke.