2024. május 5., vasárnap

Bűzlik a zombori Proteinka

Közel másfél hónappal ezelőtt súlyos meghibásodás történt az állati fehérjét földolgozó zombori Proteinka gyárban, közkeletű nevén a kafilériában. A jószágtetemeket megsemmisítő termelősor egyik fontos tengelye törött el, amit javítani nem lehet, helyébe újat kellett rendelni. Augusztus derekán Borislav Tomić igazgató úgy nyilatkozott, hogy az új tengely várhatóan másfél hónap múlva megérkezik.

A Szerbiát sújtó májusi katasztrofális áradások során elpusztult állatok maradványait az ország három kafilériájában semmisítették meg, köztük az 50–60 tonnás napi kapacitású zomboriban. Nagy nyomás nehezedett a Proteinkára, ami most, az üzemzavar után csökkentett kapacitással működik, de mégis olyan ütemben, hogy ne veszélyeztesse a tetemek begyűjtését a terepről.

Az üzemzavarral párhuzamosan más probléma is fölmerült: a kibírhatatlan bűz. A dögégetőből egy évtizede még gyakran kellemetlen „illatok” járták át a közeli Újszelencse lakótelep épületeit, ahol ablakot nem lehetett nyitva tartani. Amikor végre fölszerelték a gyárban a megfelelő berendezéseket, hosszú időre beállt a „szélcsend”. Most visszaállt a korábbi helyzet, sőt rosszabbodott, ugyanis az orrfacsaró szagok már nem csupán a közeli lakótelepen élőket bosszantják, hanem az időjárási viszonyoktól függően a város túloldalára is eljutnak. A polgárok folyamatosan panaszkodnak a cégvezetésnél, de az igazgató csak annyit tehet, hogy türelmet kér tőlük a hiba elhárításáig, és közli, hogy a bűz nem veszélyes levegőszennyezés.

A panaszosok végül megelégelték, és most egy közösségi oldalon szervezkedve tiltakozó megmozdulásra készülnek. A tiltakozást péntekre, szeptember 26-ára hirdették meg, az Idea bevásárlóközpont előtt gyülekeznek 14.45-kor, és onnét vonulnak a Proteinka elé. A megmozdulásról több nem derül ki a közösségi oldalon, csupán az, hogy már rengetegen csatlakoztak hozzá, vagyis jelezték részvételi szándékukat.