2024. május 3., péntek

A bolognai első generáció elveszíti egyetemista státusát

A határidő: október elseje – Ők nem kaphatnak haladékot, mint az „örökös egyetemisták”

Azok, akik 2006-ban a bolognai felsőoktatási rendszer szabályai szerint iratkoztak be valamely felsőoktatási intézménybe, október 1-jétől elveszítik egyetemista státusukat. A bolognai első generáció nem kapott olyan határidő- meghosszabbítást, mint az örökös egyetemisták, akik még 2006 előtt kezdték meg egyetemi tanulmányaikat – akár 30 évvel ezelőtt –, 2016-ig haladékot kaptak, hogy letegyék a vizsgákat és oklevelet szerezzenek.

Azok a hallgatók, akik 2006-ban kezdték meg tanulmányaikat – mintegy 2000 érintett egyetemistáról van szó! –, nagyon el vannak keseredve, mert esetükben nem tolták ki a határidőt. Ismét felvételi vizsgát kell tenniük, beiratkozniuk az adott egyetemi karra és fizetniük kell az igen magas tandíjat, hiszen nem tanulhatnak többé az állami költségvetés terhére. A fakultáson meghatározzák számukra, hány különbözeti vizsgát kell letenniük a tanulmányok befejezéséhez.

Mint az oktatási minisztériumban kifejtették: a bolognai rendszer szerint a képzés idejének duplája áll a hallgatók rendelkezésére a tanulmányok befejezésére (tehát ha négyéves képzésről van szó, akkor nyolc év).

Az oktatási minisztérium magyarázata szerint azért nem tudtak segíteni a négyéves képzésben részt vevő egyetemistákon, mert azok, akik szintén 2006-ban iratkoztak be, ám hároméves képzésre, a hat év letelte után már elveszítették hallgatói státusukat.

Van a felsőoktatási törvényben egy rendelkezés, amelyet kihasználhatnak a hallgatók. A 94. szakasz alapján a hallgató személyes kérésére meghosszabbíthatják a tanulmányok befejezésének határidejét, összhangban az adott felsőoktatási intézmény rendelkezéseivel. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók mindenképp beadhatnak egy erre vonatkozó kérelmet a fakultáson, amennyiben objektív okok miatt nem tudták befejezni tanulmányaikat a törvényben megszabott nyolc év alatt, magyarázták a minisztériumban.

Az érintett hallgatók a kormányfőhöz fordultak, ha nem járnak sikerrel, tiltakozó megmozdulásokat fognak szervezni.