2024. május 3., péntek
ÚJ KÖNYVEK

Álom doktor

STEPHEN KING: ÁLOM DOKTOR

Lehet-e jó egy nagy sikerű alkotásnak a folytatása, legyen szó filmről vagy éppen könyvről mint ebben az esetben? Ez az a kérdés, ami akaratlanul is felvetődik az olvasóban, amikor kezébe veszi a legújabb King-regényt, ami nem más, mint a legendás Ragyogás folytatása. A sztori a kisfiú Dan Torrance felnőttkorában folytatódik. Dan felnőttként apja nyomdokain járva alkoholistává válik, majd egy kisvárosban talán nyugalomra és a szenvedélybetegségtől is megmenekül. Itt találja meg egy kislány, aki hasonló képességekkel rendelkezik mint ő maga. Hamarosan kiderül, hogy a kislány ezen képessége miatt komoly veszélybe került, ezért együttesen veszik fel a harcot az ellenséggel. A könyv a jó és a rossz örök harcát vetíti elénk. És hogy érdemes volt-e folytatni a történetet? Ki-ki vegye kezébe az Álom doktort és döntse el.

 RÉTI LÁSZLÓ: VÉRVONAL

Magyarországon javában zajlik a választási kampány, amikor egy bankrablás során a rabló kivégez mindenkit, aki a pénzintézetben tartózkodik, köztük a regnáló kormányfő egyik lányát is. A miniszterelnök a közvélemény-kutatások szerint vesztésre áll, ám a haláleset miatt növekszik irányába a rokonszenv.

Az ügy felgöngyölítésével a budapesti rendőrség nyomozóját, Lovassy Márkot bízzák meg, aki rövid időn belül több irányból is nyomásgyakorlásnak lesz kitéve. A kormányfő de az ellenzéki jelölt köreiből is megkeresik és igyekeznek hatni rá.

Lovassy mindvégig arra gyanakszik, hogy szó sem volt bankrablásról, a cél a gyilkolás volt. Végül megdöbbentő végső következtetésre jut.

 OWEN LAUKKANEN: PROFI MUNKA

Négy egyetemi végzettségű, ám munkalehetőség nélküli fiatal egy átitalozott éjszakán bizarr elképzelésre jut. Embereket rabolnak el, akikért nem túl nagy váltságdíjat kérnek és ezzel alapozzák meg anyagi értelemben a jövőjüket. A rablásokat a részletekig megtervezik, célpontjaikról minden információt begyűjtenek és a pénz is gyarapodik. Mígnem tévedésből egy maffiavezér hölgy férjét rabolják el és gyilkolják meg. Ennek eredményeképp pedig az FBI és a bűnbanda is a nyomukba ered és kezdetét veszi egy Amerikán át zajló hajsza. Vajon sikerül-e épp bőrrel megúszniuk az ügyet és a pénzzel együtt lelépni? Laukkanen regénye egy fordulatokban gazdag, mégis egyfajta könnyedséggel megírt történet.