2024. május 7., kedd
VASÁRNAP PALICSON

A XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitója

Huszonegyedik alkalommal rendezi meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat. Az idén Szabadkán és Palicsfürdőn tartják a rendezvénysorozat megnyitóját szeptember 28-án, vasárnap.

A megnyitó keretében vasárnap 12.30 és 14.30 óra között a résztvevők megtekintik a Vajdasági Magyar Képtárat, a szabadkai Zsinagógát és a Kosztolányi-emlékparkot, majd délután 3 órakor a szabadkai Szent György-templomban az ökumenikus istentiszteleten ft. Palatinus István, a római katolikus egyházközösség plébánosa, nt. Orosz Attila, a szerbiai református keresztyén egyház esperese és Dolinszky Gábor, az ágostai hitvallású evangélikus keresztyén egyház vajdasági püspökhelyettese hirdet igét.

Délután 5 órakor kiállítás nyílik Ács József képzőművész születésének 100. évfordulója alkalmából a palicsi Vigadó konferenciatermében. A kiállítást mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója nyitja meg, közreműködik a palicsi Szederinda népdalkör.

A Vigadó Nagyteraszán 18 órakor kezdődő ünnepi műsoron dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mond beszédet. Az ünnepi műsoron fellép a topolyai Cirkalom néptáncegyüttes, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny kategóriagyőztese, Raffai Ágnes szabadkai színművésznő, a Versünnep Fesztivál díjnyertese, Csíkos Dániel tordai versmondó, Németh Antal zentai néptáncos szólista, Rácz Robertó laureátus ranggal kitüntetett muzslai hegedűművész, valamint a Bodor Anikó-díjas muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyes kórusa.

A XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok fő szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, fővédnöke pedig a Magyar Nemzeti Tanács.