2024. május 17., péntek

Középszintű nyelvtudás nélkül nincs magyar állampolgárság

Tegnap Óbecsén a harmadik helyi közösségben tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot

A VMSZ óbecsei szervezete és a CMH iroda szervezésében az újfalusi helyi közösségben tegnap újabb kihelyezett konzuli fogadónapot tartott a szabadkai magyar főkonzulátus, amelyen dr. Plank Zoltán konzul és munkatársai több mint száz kérelmet vettek át. A konzul elmondása szerint még mindig komoly az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, de sokan próbálkoznak középszintnél gyengébb magyar nyelvtudással állampolgárságot szerezni.

– Nem győzzük hangsúlyozni: a középszintű nyelvtudás az a szint, amikor a kérelmező az ügyeit önállóan, tolmács segítsége nélkül el tudja intézni a magyar hatóságokkal. Nem kell anyanyelvi szinten beszélni, de elvárható, hogy ennyire ismerje a nyelvet. Írnia, olvasnia nem kell tudni. Sokan mennek át Magyarországra átadni a kérelmeket, mert úgy tudják, ott nagyon gyorsan kapnak időpontot. Szeretnék mindenkit megnyugtatni: ha valakinek sürgős és felhívja a főkonzulátust, másnapra mi is tudunk időpontot adni. Az útlevéleljáráshoz is időpontot kell kérni telefonon, ehhez most október közepére tudunk időpontokat adni. A törvény szerint az útlevéleljárás 30 nap, de a szabadkai főkonzulátus ügyfelei általában három héten belül megkapják az útlevelet. Akinek nagyon sürgősen kell útlevél, az körülbelül hatvanezer forint ellenében Budapesten négy órán belül kézhez kaphatja – tudtuk meg Plank Zoltántól.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a választásokat követően kijelentette: a cél az, hogy a ciklus végéig egymillió külhoni magyar kérjen honosítást. Eddig közel 650 ezren kérelmezték a magyar állampolgárságot, Szerbiában ez a szám megközelíti a 130 ezret.

Molnár Viktor, a VMSZ községi szervezetének elnöke elmondta: az érdeklődés nem csökken a magyar állampolgárság iránt, ezért várhatóan az év végéig még egy kihelyezett konzuli fogadónapot szerveznek ebben a helyi közösségben.