2024. május 2., csütörtök

A családi ház áldott melege...

Drága fűtésidénnyel kell számolniuk a fogyasztóknak – Egyesek már több éve csak zsákszámra hordják a fatelepekről a szenet

A legolcsóbban azok a háztartások fogják megúszni az előttünk álló fűtésidényt, amelyek fával tüzelnek, akik pedig fűtőolajjal, gázzal és árammal melegszenek, azoknak mélyen a pénztárcájukba kell nyúlni.

A Szerbiai Energiaügyi Ügynökség (SZEÜ) számításai alapján egy átlagméretű lakás fűtőolajjal való fűtésére az előttünk álló fűtésszezonban 209 ezer dinárt kell kiadni, propán-bután gázzal való fűtés esetén 125 ezret. Azoknak a háztartásoknak pedig, amelyek árammal fűtenek, a melegítés összköltségére 107 ezer dinárt kell elkülöníteniük.

A SZEÜ közleményéből az is kiderült, hogy az Ügynökség számításai szerint lényegesebben kevesebb lesz a kiadásuk (kb. 56 ezer dinár) azoknak, akik földgázzal fűtenek. Ekkora összegekre számíthatnak azok a háztartások is, amelyek biopellettel fűtenek majd, és azok is, akik tűzifával vészelik át a fűtésidényt (5800 dináros köbméterenkénti beszerzési árral).

A SZEÜ számításai szerint azok a fogyasztók járnak a legjobban, akik olcsóbb tűzifát vásárolnak (köbméterét kb. 4000 dinárért), és hatékonyabb, nagyobb kapacitású a kazánjuk, amely a keletkezett energia legalább 70 százalékát képes hasznosítani. Ezek a polgárok háztartásaik fűtéséért megközelítőleg 31 ezer dinárt kell hogy kiadjanak az idény alatt.

Azok sem ússzák meg annyira olcsón az előttünk álló téli időszakot, akik úgy döntenek, hogy szenet használnak fűtőanyagként. A tanács konkrét adatokat nem közölt arról, hogy melyik szénfajta ára hogyan alakul, szerintük szállítási és egyéb költségekkel együtt, 43 és 46 ezer dinár között lesz az ára. Ha az érintett háztartások kazánjai legalább 55 százalékos hatékonysággal hasznosítják az energiát, akkor a költségek valamennyivel csökkenhetnek.

A szénárakkal kapcsolatosan egyébként a hét közepén derült ki, hogy a resavicai Szénbánya Közvállalat (JP PEU) az általa kibányászott szén 11,7 százalékos áremelését kérte a kormánytól.

– Az illetékes tárca már jóváhagyta az áremelést, csak a kormánytól várjuk a választ – nyilatkozta Vladan Milošević, a cég igazgatója, majd hozzátette, hogy az általuk kinyert szén még mindig alulértékelt a felszíni szénnel szemben, annak ellenére, hogy hasonló a kalóriaértéke.

– Ezzel az áremeléssel semmiképp sem a fogyasztókra mérünk csapást, hiszen ha cégünk nem létezne, a szén ára kontroll nélkül alakulna a hazai piacon. Ez azt jelenti, hogy a szénárak még magasabbak lennének – indokolta Todorović.

A boszniai szén is hamarosan drágulni fog, a fatelepeken – írja a Novosti – 10 százalékos áremelésre számítanak.

Lapunk arról már értesítette lapunk olvasóit, hogy az országnak energiahiánnyal kell szembenéznie a télen. Ez persze a szénárak drágulását vonta maga után, sőt, a Szerbiai Villanygazdaság megtiltotta a Kolubara bányának és a Kostolac hőerőműnek, hogy szenet adjon el az iparnak és a polgároknak. Erre a szénre ugyanis a hőerőműveknek lesz szükségük a fűtési idényben, sőt, a hírek szerint az áramtermelés szavatolása végett Szerbia az idén külföldi szénbehozatalra is szorulhat.

Mindez oda vezetett, hogy a polgárok megrohamozták a fatelepeket. Lapunk az utóbbi jelenségről is tudósított a hét elején. Akkor a fatelep illetékes vezetői elmondták, hogy kolubarai szenet már egyáltalán nem lehet venni, de már az előző hónapokban is folyamatosan importáltak külföldről, és ezt ezután is megteszik, így szénhiánytól nem kell tartani. Krekáról, Banovićiről, Stanariból származó szenet is lehet találni, ennek a kalóriaértéke nagyobb, de az ára is magasabb, mint pl. a kolubarai széné.

Mándity Arnold zentagunarasi fatelep-tulajdonos lapunknak elmondta, hogy a nemrég bevezetett tilalom ellenére szénkészleteik még kitartanak.

– Kovini szenünk van, amelynek a minősége hasonlít a kolubarai és a kostolaci szén minőségére. Jelenleg ezzel tudunk szolgálni a vásárlóknak. Egyébként a tilalom után pánikszerű hangulat uralkodott el az embereken a faluban. Ez minálunk is azt eredményezte, hogy érezhetően megnőtt a forgalom. Viszont a kovini szénből van elegendő, így fedezni tudjuk a falu szükségleteit. Van elegendő fa is, amely szintén népszerű a vásárlók körében. Jelenleg a vágott tűzifa 4800 dinárba kerül köbméterenként – mondta el lapunknak a zentagunarasi fatelep-tulajdonos.

Megjegyezte, hogy a jelenlegi árviszonyok és a társadalmi színvonal miatt már tavaly, illetve tavalyelőtt is előfordult, hogy a vásárló csupán egy talicskányi, vagy néhány zsáknyi szenet tudott megengedni magának. Ezekben az esetekben lemérték a mennyiséget, amelyet a fogyasztó aztán hazavitt.