2024. május 2., csütörtök

Ingyenes egészség-ellenőrzés

Az év végéig összesen százharmincötezer polgárt vizsgálnak meg – Minden regisztrált cukorbetegre jut egy nem jegyzett cukorbeteg

Ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést, valamint testtömegindex-számítást is végeznek Vajdaság-szerte annak az egészségügyi projektumnak a keretében, amelyet a Cukorbetegség Ellen Küzdő Vajdasági Egyesületek Szövetsége a tartományi kormány támogatásával hívott életre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség elleni küzdelem, valamint az egészséges életmódra való fokozottabb odafigyelés fontosságára.

A szakemberek szerint általában nem fordítunk kellő figyelmet az egészségünk megőrzésére. Nem járunk rendszeresen szűrővizsgálatokra, orvoshoz is csak akkor fordulunk, ha már komoly a baj. Pedig valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy a betegségeket jóval könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

A hivatalos adatok szerint Vajdaság területén jelenleg mintegy kétszázhetvenezer regisztrált cukorbeteget tartanak nyilván, ám a szakemberek azt mondják, a cukorbetegségben szenvedők valós száma ennek akár a kétszerese is lehet.

– A cukorbetegség olyan betegség, ami nem fáj, amit az ember nem érez, hiszen az első tünetek csupán akkor jelentkeznek, amikor a betegség már irreverzibilissé válik. Mindez óriási problémát jelent, hiszen Vajdaságban kétszázhetvenezer regisztrált cukorbeteget tartanak számon, ám nem túlzás azt állítani, hogy minden regisztrált cukorbetegre jut egy nem regisztrált cukorbeteg is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a tartományi kormány felismerte ennek a problémának a súlyosságát, és támogatja a Cukorbetegség Ellen Küzdő Vajdasági Egyesületek Szövetsége programját – hangsúlyozta dr. Lódi Gábor, a vizsgálatokat végző orvoscsoport tagja, hozzátéve, nagyon fontos lenne ugyanakkor az is, hogy Vajdaság-szerte minél több településen működjenek olyan szervezetek, amelyek fel tudják vállalni a cukorbetegség elleni küzdelmet.

Zentán három évvel ezelőtt alakult meg a cukorbetegségben szenvedők egyesülete, amelynek jelenleg körülbelül száz regisztrált tagja van, de nagyon sok olyan cukorbeteg személlyel is kapcsolatban állnak, akik csak olykor-olykor fordulnak hozzájuk tanácsokért vagy információkért.

– A székhelyünk a Fő utca 15-ös szám alatt található, hétfőnként, szerdánként és péntekenként 9-től 12 óráig várjuk a betegeket, szombatonként pedig délután 4 órától egy olyan összejövetelt tartunk a tagjaink számára, amelynek során megbeszéljük az ügyes-bajos dolgainkat, és megtervezzük az aktivitásainkat is – magyarázta Bata Teréz, a Zentai Cukorbetegek Egyesületének elnöke. – Nagyon sokfelé hívnak bennünket, akár Zenta területén, akár a községhez tartozó települések területén, amely meghívásoknak mindig szívesen eleget is teszünk, ugyanis fontosnak tartjuk, hogy ilyen módon is megpróbáljuk felhívni a figyelmet a cukorbetegség elleni küzdelemre – tette hozzá a Zentai Cukorbetegek Egyesületének elnöke.

A zentai Városi Parkban a Cukorbetegség Ellen Küzdő Vajdasági Egyesületek Szövetsége szervezésében megtartott egészségügyi akció keretében a szakemberek a vércukorszintmérés mellett vérnyomásmérést és testtömegindex-számítást is végeztek.

– Zenta a tizenkettedik olyan város volt Vajdaságban, ahol ingyenes egészség-ellenőrzést végeztünk, ám a jelenlévő orvosok emellett mindegyik állomáson hasznos tanácsokkal is igyekeztek ellátni a polgárokat. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy óriási szükség van arra, amit csinálunk, hiszen egyrészt minden településen nagyon sokan jönnek el hozzánk, másrészt átlagosan száz emberből legalább tíz-tizenöt személy esetében fedezünk fel cukorbetegséget. Akiknél idejében felfedezzük a magas vércukorszintet, azokat laboratóriumi vizsgálatokra küldjük, és ezáltal nagyon sokat segítünk rajtuk – fogalmazott Lázár Ernő, a Cukorbetegség Ellen Küzdő Vajdasági Egyesületek Szövetségének elnöke, aki elmondta, a tartományi kormány által támogatott projektum keretében az év végéig összesen százharmincötezer vajdasági polgárt szeretnének ingyenes egészségügyi vizsgálatokban részesíteni, ezzel is hozzájárulva egyrészt a betegség idejében történő felismeréséhez, másrészt az egészségre való fokozottabb odafigyelés fontosságának tudatosításához is.