2024. május 6., hétfő

Az IÁ kezén lévő legnagyobb földgázüzemet támadta a koalíció

Az Iszlám Állam (IÁ) kezén lévő, legjelentősebb szíriai földgázüzemet, a Deir-ez-Zór tartományban található Coneco üzemének bejáratát és imatermét támadta légicsapásokkal hétfőre virradóra az amerikai vezetésű koalíció. A koalíció emelett támadásokat hajtott végre a dzsihadisták fellegvárának számító Rakka tartományban és Aleppóban is.

Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) a vezetője szerint az Aleppó tartománybeli Manbidzs környékén valószínűleg tévedésből malmokra és gabonasilókra mértek csapást, mert iszlamista bázisoknak hitték azokat. A légicsapásokban civilek, ottani munkások haltak meg, akik élelmiszert osztottak a helyi lakosok között.

Az Al-Kaidához kötődő An-Nuszra Front szíriai lázadószervezet vezetője kijelentette egy friss hangüzenetében, hogy a koalíció a légicsapásaival nem fogja legyőzni az iszlamistákat, és figyelmeztette a nyugati országokat, hogy a lázadók bosszút állnak rajtuk. Abu Mohamed al-Goláni felszólította a koalícióban részt vevő európai országok és az Egyesült Államok polgárait, hogy ítéljék el a légicsapásokat, ha nem akarnak belekeveredni a háborúba.

„A muzulmánok nem fogják ölbe tett kézzel nézni, amint fiaikat bombázzák. Nemcsak az önök vezetői fogják megfizetni a háború árát, önök fizetnek meg érte a leginkább. A harc az önök hazájának a kellős közepén fog folyni. Viszont, ha kiállnak a vezetőik döntései ellen, és megakadályozzák őket abban, hogy önöket is belekeverjék a háborúba, akkor esélyük lesz kívül maradni azon” – mondta az An-Nuszra Front vezetője a több dzsihadista honlapra feltett üzenetben.

Az első amerikai légicsapásokban az An-Nuszra mintegy ötven tagja halt meg Életét vesztette az IÁ-hoz kötődő Horászán csoport vezetője, Mohszin al-Fadli is.

WASHINGTON ALÁBECSÜLTE AZ IÁ ERŐSÖDÉSÉT

Barack Obama amerikai elnök kijelentette egy vasárnap este sugárzott tévéinterjújában, hogy az Egyesült Államok alábecsülte az IÁ erősödését, miközben túlbecsülte az iraki hadsereg képességét a szervezet legyőzésére. Ezzel az elnök megerősítette azt, amit James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató mondott néhány nappal korábban. Hangsúlyozta ugyanakkor a CBS-nek adott interjúban, hogy Irakban és Szíriában a katonai hadműveleteken túl politikai megoldásra van szükség.

Az elnök elismerte, hogy kormányának a Szíriával szembeni politikája ellentmondásos, de ellentmondásos maga az arab ország és a körülmények is. „Az országot nem (Bassár el-)Aszad irányítása alatt akarjuk stabilizálni, hiszen kormánya szörnyű tetteket követett el. Viszont fennáll az a közvetlen veszély, hogy az IÁ vagy a Horászán csoport emberei amerikaiakat ölnek meg” – jelentette ki.

Obama a legfontosabbnak azt tekinti, hogy meggyengítsék az Irakot és a Nyugatot fenyegető szélsőségeseket. Legyőzésükhöz azonban olyan ütőképes szárazföldi erőre volna szükség, amelynek kialakulására elemzők szerint a közeljövőben nem lehet számítani, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok ki akarja képezni és felfegyverezné a mérsékelt felkelőket. „Van egy olyan katonai tervünk, amelynek jó esélye van a sikerre Irakban, de Szíria nehezebben megoldható feladat” – mondta Obama.