2024. május 3., péntek
UKRÁN VÁLSÁG

Szerb parancsnok a külföldi zsoldosok élén

Külföldi zsoldosok is harcolnak a délkelet-ukrajnai Luhanszk megyében a kijevi hatalom ellen küzdők soraiban – derült ki a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió hétfőn sugárzott riportjából. Sem állampolgárságukat, sem meggyőződésüket nem titkolták az orosz tévében a hol önkénteseknek, hol légiósoknak nevezettek, akik Franciaországból, Szerbiából, sőt még Brazíliából is érkeztek a Luhanszktól délnyugatra lévő Alcsevszkbe. A külföldiek parancsnoka a francia állampolgárságú szerb Nikola Perović, aki elmondta, hogy most még kevesen vannak, de csoportjuk létszáma hamarosan megduplázódik. Az egységet öt szerb, négy francia és egy brazil alkotja. Perović hivatásos katona. Öt évig szolgált a NATO egyik különleges egységében. Harcolt Afganisztánban, Líbiában és Irakban. „Épp ott csalódott a nyugati értékekben” – mondta a riporter.

Utóbbiról a tévében azt mondták, hogy magyar származású, és Rafaelnek hívják. Korábban Sao Paulóban élt, majd Franciaországba települt át, mert katonáskodni akart. Deszantosként szolgált a francia hadseregben, most mesterlövészként szolgál a felkelők soraiban, és meg van győződve arról, hogy a szakadár Új Oroszország erői győzni fognak.

A tévériportjában az is elhangzott, hogy mindennap érkeznek Alcsevszkbe külföldiek, azzal a céllal, hogy megállítsák a Nyugatot, amely segítséget nyújt az ukrán hadseregnek megsemmisíteni a békés Donyec-medencét.

OROSZ TENGERÉSZGYALOGOS EGYSÉGET „SEMMISÍTETTEK MEG”

Az ukrán erők állítólag a napokban „megsemmisítettek” egy elit orosz tengerészgyalogos egységet a Donyecktől északra fekvő Debalceve településnél. Az összecsapásról a térségben szolgáló katonák beszéltek az egyik ukrán televízióban.

Közben a szeparatisták folytatják a támadásaikat a donyecki repülőtér ellen, amelyet az elmúlt egy nap alatt többször is harckocsikkal lőttek. Az ott szolgálatot teljesítő légi szállítású dandár hét katonája vesztette életét, kilenc pedig megsebesült, amikor a szeparatisták egyik harckocsija eltalálta páncélozott járművüket. A támadás után az ukrán erők kilőtték a harckocsit. Ez volt egy akcióban az ukrán kormányerők legnagyobb vesztesége a tűzszünet szeptember 5-ei kezdete óta.

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy az elmúlt egy nap alatt összesen kilenc ukrán katona esett el, és 27 sebesült meg. A donyecki városi tanács internetes közleménye szerint legalább három civil meghalt és öt megsebesült a város egy északi lakónegyede ellen éjjel intézett tüzérségi támadásban.

A tengerészgyalogos egység „megsemmisítéséről” szóló, vasárnap este sugárzott műsorban a katonák arról számoltak be, hogy a támadóiknak nem sikerült körbezárniuk őket Debalcevénél úgy, ahogy augusztus végén Ilovajszknál tették, ahol becslések szerint az ukrán erők legalább kétszáz tagja esett el.