2024. május 5., vasárnap

Magyarországi előadás lett a legjobb

A Budapest Bábszínház Boribon és Annipanni című előadása nyerte el a fődíjat a 21. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

Pénteken este, Szabadkán a Jadran színpadon zajlott a 21. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál ünnepélyes díjátadó gálája. A fesztivál versenyprogramjában tizenhárom ország tizenöt előadása kapott helyet, a zsűri ezek közül választotta ki a díjazottakat. A nemzetközi összetételű zsűrit idén Borisz Goldovszkij, prof. dr. Siniša Jelušić, Marek Waszkiel, valamint Ljubivoje Ršumović és Hernyák György alkották. Egyöntetű döntésük alapján, a fesztivál fődíját a Budapest Bábszínház Boribon és Annipanni című előadása érdemelte ki.

Egyéb díjak is odaítélésre kerültek. A japán Zsáner: Szürke – Önző tárgyak és szolgatestek groteszkje különdíjat kapott a legnagyobb művészeti élményért. A legjobb rendezőnek járó díjat Csató Katának ítélték oda, a lengyelországi Lenka előadásért. A Szabadkai Gyermekszínház Dah (Lélegzet) című előadása két díjat is kapott, Marijeta Golomehova a legjobb díszletért és Hristos Hamliev a legjobb zenéért. A zsűri szerint a szlovéniai Robert Smoliknak jár a díj a legötletesebb bábokért. Az új témák bábelőadáson belüli feldolgozásáért az újvidéki Ifjúsági Színház kapott különdíjat, az Ima li deda odelo? című előadásért.

A zsűri öt színészi díjat is odaítélt. Ezeket Jacek Dojlidko (Lengyelország), Vinod Bhatt (India), Violeta Tomič (Szlovénia), Bercsényi Péter (Magyarország) és Branko Ilić (Montenegró) kapták.