2024. május 1., szerda

Ki ütött először?

Bratislav Gašić: A Kobra elit alakulat tagjai nem testőrként, hanem kísérőként voltak Andrej Vučić társaságában, hogy ne legyen egyedül

A Blic napilap értesülései szerint létezik még egy felvétel Andrej Vučić, Aleksandar Vučić fivérének összeveréséről. Ezen a felvételen állítólag az látható, hogy Andrej Vučić és a társaságában lévő testőrök vasárnap délután Belgrád központjának lezárt részében megmutatták személyi igazolványukat az őket megállító csendőröknek, akik ezt követően kezdték el bántalmazni őket. Az incidens megtörténtét követően még olyan információk láttak napvilágot, hogy Andrej Vučić és kísérői Belgrád egyik olyan utcájába kívántak belépni, amelyet az aznap megtartott büszkeségnapi felvonulás miatt lezártak. A csendőrök állítólag nem akarták őket beengedni az utcába, valamint felszólították őket, hogy igazolják magukat. A férfiak ezt állítólag megtagadták és a csendőrök ekkor kezdték el ütlegelni őket. Szintén a Blic értesülései szerint a kormányfő fivérének társaságában volt Predrag Mali, Siniša Mali, Belgrád polgármesterének fivére is, akit szintén összevertek a csendőrök.

Mint ismeretes, az incidensről már napvilágot látott egy felvétel, amelyet az N1 TV készített. A legújabb felvételen, amelyet állítólag a szerb kormány fog közzétenni, az is látszik, hogy Predrag Malit egy kapubejáróban tíz percen át verték a csendőrök, akik a niši osztag munkatársai. A Blic azt is tudni véli, hogy a szóban forgó csendőrök azért veszítették el önuralmukat, mert idegesek voltak, méghozzá azért, mert a katonarendőrség korábban felvételt készített róluk. Hogy a katonarendőrség miért készítette az állítólagos felvételt és azon pontosan mi látható, nem derült ki.

Az esettel kapcsolatban egészen más állítások láttak napvilágot a Danas belgrádi napilapban. Nevük elhallgatását kérő, a niši csendőrséget jól ismerő bennfentesek azt nyilatkozták, hogy Andrej Vučić, aki három, civilben lévő rendőr kíséretében volt, először megfenyegette a csendőröket, hogy elveszítik munkahelyüket, majd rájuk támadt.

– Andrej Vučić mindenféleképpen be akart menni az utcába, amelyet biztonsági kordonnal zártak le. Amikor a csendőrök ezt megtagadták, megragadta az egyik csendőr egyenruháját és megfenyegette, hogy kirúgatja. Az Andrej Vučićot kísérő testőrök egyike ekkor állítólag a fegyveréhez nyúlt. A rohamrendőrök ekkor kezdték el ütlegelni a társaságot. A kormányfő fivére és testőrei elkezdtek menekülni, valamivel távolabb az utcában azonban egy újabb csendőrosztag tartóztatta fel őket. Ennek a második csendőrosztagnak a fellépése látott felvétel formájában napvilágot. A felvételt, amelyen elejétől kezdve látható az incidens, valamint az, hogy Andrej Vučić fizikailag és verbálisan is rátámadt a csendőrökre, eltüntették – mesélték át a történteket a bennfentesek.

Ezek a személyek azt is elmondták, hogy a csendőrök ugyanerről számoltak be Aleksandar Vučićnak is, aki először hevesen reagált, miután azonban meghallgatta a csendőrök szemszögéből a történteket, kávéval kínálta őket.

Meg kellett volna ölniük”

Dragiša Petrović kragujevaci rendőrt a helyi rendőrállomásra idézték be kedden kihallgatásra, mivel Facebook-profilján az Andrej Vučićot és a testőröket ért támadás kapcsán azt írta: nem verniük kellett volna őket, hanem megölni. A rendőrség azt kívánja kideríteni, hogy Petrović maga írta ezt, vagy valaki feltörte a profilját.

Közben Andrej Vučić is megszólalt és azt állította, hogy igazolta magát a csendőröknek, akik azután kezdték el ütlegelni, hogy megmutatta személyi igazolványát. A férfi azt mondja, éppen szüleihez igyekezett, akik a közelben laknak.

– Hiszem, hogy éppen azért támadtak ránk, mert azok vagyunk, akik és nem azért, mert nem tettünk meg valamit, amire kértek bennünket. Egyetlen egyszer sem reagáltunk a csendőrök erőszakos fellépésére. A felvételen jól látszik, hogy Saša Jovanović még az ütlegelés közben is végig kezében tartotta legitimációját. Egyébként nem azért nem csatlakozok a csendőrök elleni bűnüldözéshez, mert én lennék a hibás az incidensért, hanem azért nem, mert tisztában vagyok a munkájuk súlyával. Mindössze az a bűnöm, hogy Aleksandar fivére vagyok, ő pedig mindenért hibás, ezt jól tudjuk – fogalmazott Andrej Vučić

Aleksandar Vučić is megerősítette, hogy létezik egy második felvétel, amelyen látható, hogy a testvére igazolta magát. Az illetékes szervek már megkapták a felvételt, a vizsgálat az ő feladatuk, fűzte hozzá a kormányfő.

Bratislav Gašić védelmi miniszter pedig azt közölte, hogy a nyomozásba a katonarendőrség és a Katonai-biztonsági Ügynökség is bekapcsolódott. A védelmi miniszter azt is megmagyarázta, hogy miért kísérték Andrej Vučićot Aleksandar Vučić testőrei: „ A Szerbiai Hadsereg Kobra elit alakulatának tagjai voltak Aleksandar Vučić fivérének kíséretében, akik csak azért csatlakoztak hozzá, hogy Andrej Vučić ne legyen egyedül. Nem testőrként voltak vele, hanem kísérőként, tekintettel a büszkeségnapi felvonulásra, nehogy megtörténjen az, ami végül megtörtént.”