2024. május 19., vasárnap

Borban az igazság!

Nemzetközi kórustalálkozót tartottak Csókán – Bemutatkoztak a Magyar Összefogás jelöltjei

Szombaton este Csókán a Művelődési Házban sokan voltak kíváncsiak az évente megrendezésre kerülő nemzetközi kórustalálkozóra, amely idén a bor jegyében zajlott. A szervező, az Orpheus Művelődési Egyesület nevében Tápai Tibor, a Pannónia férfikórus tagja meleg szavakkal üdvözölte a határon túli és környékbeli kórusok tagjait és a rendezvény vendégeit, köztük Mihók Kucora Esztert, Siflis Zoltánt és Várkonyi Zsoltot, a nemzetitanács-választáson induló Magyar Összefogás jelöltjeit.

Örvendetes és egyben megnyugtató, hogy a vajdasági községekben egyre több a helyi jellegű, hagyományossá váló rendezvény. Szinte minden kisközösségnek van már saját fesztiválja, találkozója, szemléje. Ilyen például a törökkanizsai Észak-bánáti Néptánctalálkozó és a csókai kórusfesztivál is.

A Magyar Nemzeti Tanács külön figyelmet szentel a kistérségi rendezvényeknek, hiszen ezek közösségformáló és megtartó erővel bírnak, összekötik a vajdasági településeket, eltörlik az országhatárokat, tapasztalatokat osztanak meg, együttműködést eredményeznek.

A Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás lista jelöltjei, akire október 26-án szavazhatunk a nemzetitanács-választáson, elkötelezettjei a közösségépítésnek. Annak, hogy legyen sajtónk, művelődési életünk, intézményrendszerünk, hogy a holnap értelmiségét adó fiataloknak a szülőföld jelentse a boldogulási lehetőséget – mondta többek között megnyitóbeszédében Kucora Eszter.

A kórustalálkozón fellépett a székesfehérvári nyugdíjasok férfikórusa és néptánccsoportja, az eszéki Népkör kamarakórusa, a kolozsvári református férfikórus, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa és az Orpheus egyesület Pannónia férfikórusa.