2024. május 6., hétfő

Ízzel-lélekkel

Szüreti napok Horgoson

Az íz szó valamikor lelket is jelentett, nem véletlenül alakult ki, hogy valamire azt mondjuk, ízes, ízléses, vagy éppen ízetlen, ízléstelen. Erre figyelmeztetett bennünket a Horgosi Szüreti Napok ötletes giccskiállítása a hétvégén, amely a jubileumi rendezvény egyik legnagyobb látványossága volt. A tárlat valódi hatása abban rejlik, hogy a giccsparádé után az ember kicsit másképp tekint a világra, a vásárosok portékájának csalogató színeire immúnissá válik, s hirtelen észreveszi a borutcában lapuló terményeket és helyi termékeket, követi a néptáncosok felvonuló hadát, vagy betér a Barka kézimunkakör alkalmi kiállítására, ahol többek között az asszonyok idei díjnyertes alkotásait tekinthették meg a látogatók.

Hisz a Horgosi Szüreti Napok erről szól. Az idei szőlőtermésre panaszkodtak a gazdák, a must fanyarságára pedig a vendégek, de azért sorokban várakoztak a Játszóház udvarában, hogy megízlelhessék az idei termés frissen préselt nedűjét, másutt házi bort kóstolgattak, odébb pedig már javában folyt a pálinkázgatás is, még ha nem is szőlőből, hanem kökényből, eperből és bodzából készült különlegességeket ízlelgettek. Az idei szüreti napok szervezésének egyik előnye, hogy a sportrendezvények kivételével szinte minden programot sikerült a Vasút utcában lebonyolítani. A művelődés ház előtti parkolóban dodzsem, légvár és trambulin állt a gyerekek nagy örömére. A régi posta épületét kiállítóteremmé varázsolták a kézimunkák és a Szegedi Gabonakutató Intézet számára, ahol a lisztérzékenyek számára is készültek termékek, továbbhaladva a Játszóházban Kiss-Iván Anna és a Sárkány házaspár által összegyűjtött giccsek tárlata nyílt meg, míg az út egyik oldalán a vásári forgatag volt, a másik oldalán a füvön pedig mintegy 80 bográcsban rotyogott a vaddisznópörkölt. A nap végén, mint kiderült, a horgosi Bíró László főztje nyerte el a zsűri tetszését. A rendezvényt kísérő programok ezúttal sem maradtak el, szombaton délelőtt második alkalommal szerveztek szüreti maratonfutást, ahol az iskolás gyerekek rövid pályás versenyén kívül mintegy negyven felnőtt, nem csak helybeli személy nevezett be a tizenegy és fél kilométeres távra, ahol a fiatalabbakkal együtt négy kategóriában, életkor szerint versenyeztek a résztvevők. Délután a Tűzoltóotthonban tartottak kézműves-foglalkozást az általános iskola alsó tagozatos diákjainak.

A szombati gálaműsor idén is felvonulással kezdődött, a helyi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület tagjai mellett felléptek Lozovik, Mórahalom, Mesztegnyő és Lakitelek kultúrcsoportjai is, valamint a horgosi Szent Orbán Borlovagrend, melynek vezetője, Bacskulin István magasabb szintű borlovagrendi tisztséget kapott, mégpedig a Szerbiai Borrendek és Borlovagrendek Szövetségének elnöke lett, megbízatása egy évig tart majd.

A szüreti napok rendezvényére ellátogatott a Magyar Összefogás lista színeiben Csikós Tibor, Nyilas Leonov Anita és Lovas Ildikó, emellett tiszteletét tette a rendezvényen Nyilas Mihály volt magyarkanizsai polgármester, a tartományi kormány jelenlegi alelnöke, Huzsvár Ervin alpolgármester és Krekuska Róbert községi tanácstag is, akik a szombati napon nemcsak a rendezvényt kísérték figyelemmel, hanem elbeszélgettek a polgárokkal is. A szombati rendezvény késő este nótaszóval zárult.