2024. május 4., szombat

DP: A polgárok is nyilvánítsanak véleményt a hitelről

Három határozatjavaslatot terjeszt be a Demokrata Párt óbecsei szervezetének a képviselőcsoportja a községi képviselő-testületnek, ezek a képviselők által feltett kérdések megválaszolására, a harmadik és a negyedik gyermek óvodai tartózkodásának a költségtérítésére, valamint a központ felújítására felvenni szándékozott hitelre vonatkoznak.

Slobodan Zlokolica, a párt községi szervezetének az elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: a helyi parlamentben a jelenlegi házszabály szerint csak a polgármesterhez, a kkt elnökéhez és a tanácstagokhoz lehet kérdéseket intézni, a közvállalatok és az önkormányzat által részben tulajdonolt vegyes vállalatok igazgatóit ezen a fórumon nem lehet megszólítani. A demokraták nemcsak a lehetséges címzettek körét szeretnék kibővíteni, hanem azt is javasolják: azoknak a nevét, akik nem válaszolnak a 30 napos határidőn belül, hozzák nyilvánosságra. Az elmúlt két évben egyébként a képviselők 88 alkalommal tettek fel kérdéseket, ezek közül csupán 52-re kaptak választ.

A kkt májusi ülésén helyezte hatályon kívül azt a tavaly meghozott határozatot, mely szerint a harmadik és a negyedik gyermek óvodai tartózkodásának a költségeit visszatéríti az önkormányzat. A polgármester akkor azt mondta, hogy a pénzhiány miatt erre a célra az idén sajnos nem jut pénz, de ha a körülmények ismét lehetővé teszik, a támogatást újra bevezetik. Zlokolica szerint, ha vendéglátásra és reprezentációra van pénz a költségvetésben, erre az évi tízmilliós támogatásra is kell hogy jusson.

Hivatalos tájékoztatás ugyan még nem történt a banki hitel felvételére kiírt közbeszerzési pályázat eredményéről, de Vuk Radojević polgármester már nyilatkozott arról, hogy 4,8 és 5,6 százalék közötti fix éves kamatokat, 9 éves futamidőt és kétéves türelmi időt ajánlottak a pénzintézetek. Budislav Medurić DP-s képviselő úgy véli, nagy hiba több mint kétszázmillió dinárral eladósodni.

– Több okból sem támogattuk a hitel felvételét: csökkenni fognak az önkormányzat bevételei, nagyok lesznek a terhek és az a kilenc projektum, amelyeket ebből a pénzből szeretnének megvalósítani, mind Óbecsére vonatkozik, a településekre egy sem. A polgároknak is véleményt kellene mondaniuk erről, és ezt referendummal megtehetnék. Kellenek a fejlesztések, de igazságos elosztással. A központ felújítása nem racionális döntés, a többi projektumot mi is támogatjuk – tette hozzá Medurić.

A hitelből egyébként a városközpont felújítása mellett a Botra szeméttelep szanálását, a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermének a befejezését, a központban lévő Dunđerski-ház felújítását, a Sever Đurkić Általános Iskola és a Zdravko Gložanski Általános Iskola vizesblokkjainak a felújítását, a Műszaki Iskola energiahatékonyságának a növelését, a Törökbecsét, Bácsföldvárt és Óbecsét összekötő utak találkozásánál kialakítandó körforgalmat, valamint az új furatból származó termálvíz használatához szükséges engedély megszerzését szeretné megvalósítani az óbecsei önkormányzat. A központ felújítására tervezett 135 millió dinárt teljes egészében hitelből teremtenék elő, a többi projektum egy részére pedig a községi költségvetésből is áldoznának pénzt.