2024. május 4., szombat

Karadžić: A bíróság a szerb nép felett ítélkezik

Védőbeszéde során Karadžić azt hajtogatta, őt nem megbüntetni, hanem kitüntetni kellene, amiért mindent megtett a polgárháború elkerülése érdekében (Fotó: Beta/AP)

Védőbeszéde során Karadžić azt hajtogatta, őt nem megbüntetni, hanem kitüntetni kellene, amiért mindent megtett a polgárháború elkerülése érdekében (Fotó: Beta/AP)

Radovan Karadžić, legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb vezető szerdán a hágai törvényszéken kezdett (és csütörtökön folytatandó) záró védőbeszédében azt hangoztatta, hogy a bíróság nem felette, hanem az egész szerb nép felett ítélkezik, az ügyészségnek pedig jottányi bizonyítéka sincs, amely összefüggésbe hozná őt a háború idején elkövetett bűncselekményekkel. Hangoztatta: nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, Hága nem ítélheti el, még ha volt elnökként erkölcsi felelősség is terheli bármilyen bűncselekményért. – Ha én őrült vagyok, őrült-e az a másfél millió ember, aki hagyta, hogy a fia három éven át fagyos árkokban védje otthonát és családját? – tette fel a retorikai kérdést. Úgy véli, miközben a bíróság bűnszövetkezéssel vádolja, az emberek emlékezetében csak azok a jótettei maradnának meg, amelyeket a népéért és a másik két boszniai népért tett.

A per során Karadžić végig azt állította, a srebrenicai vérengzés csupán mítosz, humbug, az egészet a muzulmánok rendezték meg, hogy a boszniai szerbekre „kenjék”. Azt hajtogatta, őt nem megbüntetni, hanem kitüntetni kellene, amiért minden tőle telhetőt megtett a polgárháború elkerülése érdekében.

A Karadžić elleni 11 pontos vádiratban népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntények szerepelnek. Az ügyészség bizonyítottnak találta, hogy ő volt az etnikai tisztogatások „mozgatórugója”, a népirtás fő felelőse, ezért életfogytig tartó börtönbüntetést kért rá. Az ítélethozatal jövőre várható.