2024. május 3., péntek

Böndör Pál Szenteleky-díjas

Maria Toth Ignjatovićé a Bazsalikom-díj

A Szenteleky Kornél Irodalmi Díj és a Bazsalikom Műfordítói Díj bírálóbizottsága (Bányai János elnök, Berényi Emőke, Jung Károly, Pogány Margit, Sági Varga Kinga és Glavinić Vékás Éva) 2014. október 1-jén megtartott értekezletén egyhangú döntést hozott arról, hogy a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat Böndör Pálnak, a Bazsalikom Műfordítói Díjat pedig Maria Toth Ignjatovićnak ítéli oda.

Böndör Pál huzamosabb ideje jelen van a vajdasági magyar irodalmi életben. Több fontos verses- és prózakötet szerzője, a Forum Könyvkiadó 2013. évi meghívásos regénypályázatán első díjat nyert. Bender & Tsa. című regénye az idén jelent meg a Forum gondozásában.

Maria Toth Ignjatović több magyar szerző (Nádas Péter, Bartis Attila, Vámos Miklós, Füst Milán, Závada Pál, Márai Sándor) könyveit ültette át szerb nyelvre, ezenkívül pedig hozzájárult a magyar irodalom szerb kultúrában való népszerűsítéséhez.

A Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat és a Bazsalikom Műfordítói Díjat a Szenteleky Napok keretében adják át 2014. október 18-án Szivácon.