2024. május 3., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

A pályázatíráshoz is össze kellene fogni

Tegnap Óbecsén jártak a Magyar Összefogás jelöltjei

A Magyar Összefogás lista jelöltjei a nemzeti tanácsi választások kampánya során kedden Óbecsére is ellátogattak. Szilágyi Miklós és Ladisity Melinda jelöltek, valamint Kinka Erzsébet, a Vajdasági Magyar Szövetség péterrévei és Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei szervezetének az elnöke először az óbecsei civil szervezetek képviselőivel találkozott a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben.

Szilágyi Miklós arról beszélt: az elkövetkező négy évben elsősorban a meglévő jogi kereteket kell megtölteni tartalommal, mégpedig főleg az oktatás, a tájékoztatás, a kultúra és a nyelvhasználat terén – elmondása szerint a KMV szervezőbizottságának az elnökeként pályázatírói és együttműködési tapasztalatait tudja majd hasznosítani, jogászként pedig a nyelvhasználati jogokat érintő kérdések megoldásában lehet majd hasznos a tudása.

Ladisity Melinda bemutatkozásában azt hangsúlyozta: nagycsaládosként, a CMH iroda vezetőjeként és az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ elnök asszonyaként egyaránt az összefogás erejében hisz, és beszélt az MNT beiskolázási és ösztöndíjprogramjának a fontosságáról is.

Bonifárt László, a Than Fivérek Értelmiségi Körének az elnöke ezzel kapcsolatosan elmondta: nagyobb figyelmet kellene szentelni az általános és középiskolás tehetségeknek, és azon kellene dolgozni, hogy ők itthon tanuljanak majd tovább. A Than Emlékház tudományos interaktív parkjában végeztek már tehetségmérést, Bonifárt szerint ezt a gyakorlatot kellene továbbfejleszteni.

A kötetlen beszélgetés során egy dologban mindenki egyetértett: többet és jobban kell pályázni.

– Ki kell lépni a Bethlen- és a Szekeres-pályázatok kereteiből. Pályázatírói csoportot kellene létrehozni, amely figyelné a kiírásokat, elkészítené a pályázati anyagokat, majd nyomon követné a projektumok megvalósítását. A nagy pályázatokhoz összefogásra van szükség, mert szaktudást, nyelvtudást és jogi ismereteket is követelnek. Jelenleg sajnos kevés a jó pályázatíró – mondta Szilágyi.

A kampány résztvevői ezután több olyan családhoz is ellátogattak, ahol MNT-ösztöndíjas egyetemista él. Beretka Judit, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának a negyedéves hallgatója, és bár kötelezettségei miatt nem lehetett jelen a látogatás alkalmával, fontos üzenete van a leendő egyetemistáknak: bátran vágjanak bele a szerb nyelvű tanulmányoknak, mert a kezdeti nehézségek leküzdhetők.

– Nem győzzük hangsúlyozni: gyenge kezdeti nyelvtudással is lehet valakiből nagyon jó egyetemista. Judit lányom is sokat szótárazott eleinte, mégis sikerült magas tanulmányi átlagot elérnie. Az MNT ösztöndíja nagy segítséget jelent a számunkra, a lakást, a rezsit és részben a menzát is ki lehet belőle gazdálkodni. Judit annak is örül, hogy itthon tanult tovább, azt mondja, ez az ő közege, itt érzi jól magát, itt van közösségtudata. Az itt kapott szellemi hátteret itt akarja továbbadni, és dolgozni is itthon szeretne – mondta el Anikó, az édesanya.