2024. május 19., vasárnap

Megnyílt a LORISA

A Vajdasági Erdőgazdaság közvállalat standján a környezetvédelem jegyében zajlott a nap

A tegnap megnyílt LORISA gyűjtőnevű halászati, vadászati és sportfelszereléseket bemutató, valamint a rendezvény keretében az idén első ízben megrendezett autókiállítás egyik fénypontja a Vajdasági Erdőgazdaság közvállalat standján zajlott, ahol a környezetvédelem témakörében bemutatásra került a szerémségi Obedi-láp Nemzeti Park természetvédelmi területről készült rövidfilm is. A legfőbb nézőközönséget az újvidéki iskolák alsós tagozatainak diákjai képezték, akik rövidfilmből megtudhatták, hogy a területnek mennyire értékes a növény- és állatvilága, továbbá hogy az Obedi-láp miként nézett ki négy évtizeddel ezelőtt, és mi mindent kellett tenni védelmének érdekében azért, hogy épségben megőrizzék napjainkig.

A Vajdaság Erdőgazdaság közvállalat jubileumok sorozatával dicsekedhet – tudtuk meg Takács Márta igazgatótól –, ugyanis nem olyan régen a Delibláti-homokpuszta százéves jubileumát ünnepeltük, az idén pedig az Obedi-láp 140 évvel ezelőtti természetvédelem alá helyezéséről emlékezünk meg. Ennek az eseménynek nemzetközi vonatkozása is van, ugyanis a világon az első védelem alá helyezett terület az amerikai Yellowstone Nemzeti Park, a második pedig éppen a szerémségi Obedi-láp.

– Az újvidéki LORISA kiállításon a Vajdaság Erdőgazdaság közvállalat immár tizenegyedik éve vesz részt, és az idén is gazdag programokkal készültünk. Az erdészet, a halászat és a vadászat területéről is gazdag információkkal szolgálunk, amelyeken keresztül a közvállalat mindennapjait igyekszünk bemutatni – mondta Takács Márta, a közvállalat igazgatója.

Csütörtökön, azaz ma, az immár hagyományossá vált erdészet napja alkalmából kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Az erdők kiszáradása témakörben. A beszélgetésen jelen lesznek az Belgrádi Egyetem Erdészeti Karának képviselői, az újvidéki Síkvidéki Intézet, a Tartományi Természetvédelmi Intézet, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság, az illetékes belgrádi minisztérium, a Fruška gora Nemzeti Park képviselői, vagyis mindazok, akik az említett témakörben érintettek. A tanácskozáson igyekszenek választ kapni a felmerült kérdésekre, valamint útmutatóként megfogalmazni mindazt, ami a közeljövőben segítene idejében felismerni és orvosolni a gondokat.

– A Vajdaság Erdőgazdaság közvállalat sem mentesült a gondoktól és a váratlan helyzetektől az idei évben. A májusi kiadós esőzések során a gazdaság legszebb és legértékesebb erdei, a szerémségi tölgyesek kerültek víz alá mintegy 27 000 hektárnyi területen, és ez nem csupán az erdőben, hanem a kerítéseken, az új telepítésekben és a vadállományban is komoly károkat okozott. Az első felmérések szerint a kár 350–400 millió dinárra becsülhető, de a pontos, végleges felmérések október végére készülnek el. Akkor tudjuk meg, hogy mekkora kár ért bennünket, és miként tudjuk helyreállítani – mondja Takács Márta.

A kiadós esőzésekkel járó természeti kár az erdőgazdaság vadállományát is megtizedelte. A vad ugyan megszokhatta, hogy évente egyszer-kétszer áradás történik, de az idén akkora mennyiségű és olyan gyorsan érkezett a csapadék, hogy nem sikerült az összes vadállománynak megmenekülnie. A kár kiküszöbölése érdekében a Fruška gora Nemzeti Park vezetőségével szerződést kötnek fejlett szarvasok vásárlására, hogy az állomány számbelileg nagyjából visszaálljon a korábbi szintre.

A Vajdaság Erdőgazdaság a LORISA kiállításon mindennap jelen lesz, csütörtökön a közvállalat favágócsapatának versenyszámait mutatják be, pénteken pedig a halászati újdonságok kerülnek előtérbe.