2024. május 1., szerda

Tudással a fennmaradásért!

A Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország kormánya, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett felsőoktatási ösztöndíjszerződések aláírása zajlott Szabadkán

A Magyar Nemzeti Tanács Oktatásfejlesztési Stratégiájának egyik legfontosabb és egyes felmérések szerint a leghatékonyabb eleme a négy éve útjára indított felsőoktatási ösztöndíjprogram. Célja a vajdasági magyar fiatalok továbbtanulásának ösztönzése a szülőföldünkön, valamint közösségünk képzettségi szintjének és szellemi erőnlétének jelentős javítása.

Az idei évben megközelítőleg háromszáz elsőéves egyetemi és főiskolai hallgató részesül felsőoktatási ösztöndíjban, valamint hetven felsőéves hallgató jut demonstrátori ösztöndíjhoz a Magyar kormány támogatásának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének köszönhetően.

Az ösztöndíjszerződések ünnepélyes aláírására szerdán került sor a szabadkai városháza dísztermében, ahol a 2013/2014-es tanév legsikeresebb hallgatói oklevelet kaptak.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével egyebek között Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági parlament elnöke, dr. Takács László, Magyarország szabadkai főkonzulátusának vezető konzulja, ideiglenes ügyvivője, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője, Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője, Maglai Jenő, Szabadka város polgármestere, Bús Ottó, a CMH irodák vajdasági koordinátora, valamint Almási Judit és Cseplye Zsoltné Anita a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. képviseletében.

Az egybegyűltekhez dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke intézett köszöntőbeszédet, amelyben a szülőföldön tanulás és az itthon maradás fontosságát hangsúlyozta.

Mint mondta, divatossá vált a szülőföld kínálta lehetőségek lebecsülése, a szülőföld elhagyása és a boldogulás másutt való keresése, de ez nem minden esetben hozza meg a várt eredményeket. Hangsúlyozta továbbá a kétnyelvűség, a szerb és magyar nyelv ismeretének fontosságát, ami nagy előnyt jelenthet a munkavállalás terén. A legfontosabbnak a tudást emelte ki, amelybe mindenképpen érdemes munkát és energiát fektetni, mert a tudás az, ami biztosan megtérül. Dr. Korhecz Tamás ezek után arról is szólt, hogy lejárt a négyéves mandátuma, így minden bizonnyal utoljára beszél az MNT elnökeként. Ez okból megragadta a lehetőséget, hogy köszönetet mondjon mindazoknak, akikkel együttműködött az elmúlt évek során.

Megosztotta ünnepi gondolatait Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára is, aki köszönetet mondott az MNT-nek az elmúlt négyéves tevékenységéért, ezen belül is az ösztöndíjprogram megvalósításáért és folyamatos továbbfejlesztéséért:

– A magyar nemzet jövője szempontjából kulcskérdésű az anyanyelvi közoktatásra épülő felsőoktatásban való részvétel, az értelmiségképzés ügye. A vajdasági magyarság Magyar Nemzeti Tanácsban kifejeződő érdekképviselete a Kárpát-medencében példamutató, egyedülálló oktatásfejlesztési stratégiát alkotott meg és valósított meg. A cél, hogy a vajdasági magyar fiataloknak legyen lehetőségük felsőoktatási végzettséget szerezni, ezzel pedig a szülőföldön találják meg a számításukat és bontakoztassák ki tehetségüket. A szülőföldjükön tanuló egyetemisták és főiskolások, családjaikhoz és barátaikhoz, őseink nyelvéhez és földjéhez még jobban kötődnek majd, otthon maradva pedig a bácskai, bánáti, szerémségi magyar közösséget erősítik. A délvidéki magyar közösség így biztosíthatja családjainak és megőrzött értékeinek újabb felvirágzását. A magyar nemzet így éltetheti és gazdagíthatja őseink kultúráját. Az idei ösztöndíjak átadásával újabb nagy lépést teszünk közösen, a vajdasági magyar értelmiség megerősítéséhez. Több mint négyszáz fiatal kapcsolódik a felsőoktatási ösztöndíjprogramhoz, így már több mint ezer hallgató és demonstrátor kaphat segítséget ahhoz, hogy főiskolára, egyetemre járhasson. Az anyaország pénzbeli segítségnyújtással járul hozzá az ösztöndíjkerethez. Ezzel is szeretnénk kifejezni az alaptörvényünkben is rögzített összetartozásunkat, amely szerint Magyarország gondot visel a határokon kívül élő magyarok sorsra. A teljesítményre és a hiányszakmára hangsúlyt helyező ösztöndíjprogramhoz számos kiegészítő képzés kapcsolódik, például a szerb nyelvi felzárkóztatóprogram, a demonstrátori program, a felvételi vizsgára való felkészítés és a karrierépítő program. Mindezek jól jelzik, hogy az MNT odafigyel a felsőoktatásra, fontosnak tartja a délvidéki magyar értelmiségi utánpótlás ügyét – hallottuk Potápi Árpád Jánostól, aki hozzátette, hogy az MNT magyarság iránti elkötelezettségének és eddigi teljesítményének ismeretében ajánlja a Magyar Összefogás listáját.

A rendezvényen köszöntőt mondott Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke is:

– Ebben az évben immár bármelyik évfolyamon tanuló hallgató ösztöndíjas lehet, amennyiben arra a tanulmányi eredménye feljogosítja. Az első kiírás alapján az idén 301 ösztöndíjasunk lesz, ehhez társul a második kiírás alkalmával elbíráltak sora. Továbbá, hetvenhét demonstrátori ösztöndíjast irányoztunk elő, a saját erőből létrehozott Várady kiválósági ösztöndíj pedig húsz mester-, és tíz doktorképzésben részt vevő hallgató részére biztosít ösztöndíjat – ismertette Várkonyi Zsolt.

Az eseményen Mihalek Nóra elsőéves ösztöndíjas is köszöntőbeszédet mondott, felléptek Kalmár Zsuzsa, Pámer Csilla és Kovács Nemes Andor színművészek a kArc zenekar kíséretében, valamint a szabadkai Zeneiskola kara Csikós Krisztina vezényletével.