2024. május 8., szerda

A Neoplanta két díjat kapott

Az Újvidéki Színház Neoplanta című előadása két díjat is bezsebelt a 48. BITEF Nemzetközi Színházi Fesztiválon Belgrádban.

A Politika napilap a legjobb rendezőnek járó díját, a Dejan Mijač, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Trebješanin és Ana Tasić alkotta zsűri Urbán Andrásnak ítélte oda a Végel László Neoplanta, avagy az ígéret Földje című regénye alapján rendezett Neoplanta előadásért. A közönség díjasa is a Neoplanta lett, amely a nézőktől begyűjtött értékelés alapján a szlovén Poludela lokomotiva (Őrült mozdony) című előadást előzte meg.

Az idei BITEF fődíjasa Oliver Frljić rendezésében készült és a rijekai Horvát Dráma Színház által színpadra vitt Aleksandra Zec című előadás lett. A Lilach Dekel-Avner izraeli színházi rendező, Ulla Kasius svéd díszlettervező, Witold Mrozek lengyel színházi kritikus, illetve két hazai szakember: Ana Tomović színházi rendező, valamint Periša Perišić dramaturg alkotta zsűri indoklása szerint a Mira Trailović Grand Prix díjat nyert színdarab a művész pozíciójából kiválóan bemutatott, a meglévő ellentmondásos anyagból készült, a korszerű társadalomban újragondolt alkotás.

A fesztivál különdíját a fesztivál nyitóelőadása, Borut Šeparović horvátországi rendező színdarabja, a Gde je revolucija, stoko? (Hol a forradalom, barmok?) című előadás kapta.