2024. május 4., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

Ahol a család, ott a jövő

A KINCSE szervezésében Kishegyesen is bemutatták az MNT népesedési akciótervét

Kedden este a kishegyesi helyi közösség padlástermében elkezdődött a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének (KINCSE) Ahol a család, ott a jövő elnevezésű projektuma. Az egyesület a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával valósítja meg családbarát programját, amely első állomásaként Sárcsevity Bea, a Magyar Nemzeti Tanács népesedési akciótervének koordinátora ismertette az akciótervet. Az előadáson részt vett Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke is.

Az előadás kapcsán Sárcsevity elmondta, hogy a vajdasági magyarság egy alapvetően fogyatkozó és elöregedő közösség. Emiatt dolgozták ki a népesedési akciótervet, ami négy évre vonatkozik.

– Egy éve fogadták el a MNT népesedési akciótervét, amely a 2013–2017 időintervallumra van kiírva. Valójában még nagyon az elején vagyunk az akciótervnek, de ez az egy év alatt mégis rengeteg dolog történt. Úgy gondolom, hogy az akciótervről már elég sokat lehetett hallani, 9 fő csapása, iránya van és 9 munkatestülete. Ezek saját szakterületükön dolgoznak és ők határozzák meg a rövid és hosszú távú célokat – számolt be Sárcsevity, majd elmondta, hogy főként hosszú távú programokon dolgoznak, pl. a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és a szabadkai kollégiumban is működnek az ifjúsággal foglalkozó Családtól családig műhelyek. A koordinátor külön megemlítette, hogy az MNT igyekszik saját berkein belül is meghonosítsa a családbarát munkahelyeket.

– Fontos volna, hogy a családbarát szemléletet a munkaadók is elsajátítsák. Ezért lényeges, hogy az MNT példaként bemutassa, hogyan működik ez. Energiát kell belefektetni a saját munkavállalóba, mert ha tudja, hogy biztonságban van a gyermeke, és megértéssel fordulnak irányába, akkor sokkal motiváltabb lesz – emelte ki Sárcsevity.

Krizsán Vilmos arról számolt be, hogy a VANCSESZ elejétől kezdve részt vett az akcióterv kidolgozásában, és a megvalósításban is aktív szerepet vállal. A terv célja, hogy javítson a rossz népszaporulati helyzeten, aminek egyik jelentős oka a nem megfelelő nevelésben rejlik, hangoztatta a VANCSESZ elnöke. Egyesületük az általuk szervezett rendezvényeken és képzéseken megpróbál ebbe az irányba hatni, példaként hozta fel ifjúsági táborukat, amelyet az idén tartottak meg 6. alkalommal. Fontos, hogy a fiatalokban tudatosuljon: az utódok vállalása és a családban való gondolkodás ad értelmet az életnek – mondta Krizsán, majd arról is szólt, hogy 3700 család, 18 szervezet és 12 csoport tartozik szövetségükhöz, amely széles nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Ennek köszönhetően számos határon átnyúló projektumban is részt vesznek.

Az előadáson jelen volt Linka B. Gabriella is, a Magyar Összefogás lista kishegyesi jelöltje és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke. Linka az előadást megelőzően elmondta, hogy törődni kell a családokkal.

– Napjainkban, amikor a szegénység és az elvándorlás szorongat bennünket, akkor igen fontos foglalkozni a családokkal. Kiutat kell találni, hogy többen vállaljanak gyereket, és helyzet ellenére is itt maradjanak, itt próbáljanak boldogulni. Ebben próbál meg segítséget nyújtani mind az MNT, mind a helyi önkormányzat – hangoztatta Linka.

A KINCSE projektuma újabb előadással fog folytatódni még ebben a hónapban, november során pedig műhelymunkát fognak tartani.