2024. május 3., péntek

Jó ötletekkel egy jobb Óbecséért

A kedd esti konferencián a község jövőjéről osztották meg gondolataikat a résztvevők

Az óbecsei önkormányzat, a Városi Színház, az Óbecsei Község Ifjúsági Irodája és a LeaderNet civil szervezet a Helyi Értelmiségi Hálózat (LAM) program keretében első alkalommal szervezte meg a község egyetemistáinak és értelmiségi polgárainak a konferenciáját. A Városi Színház nagytermében sokan voltak kíváncsiak arra, hogy a szakemberek milyen javaslatokat mutatnak be.

Elsőként Vuk Radojević polgármester beszélt arról, tavaly miként fogalmazták újra a község fenntartható fejlődésének a stratégiáját. A 2013-től 2020-ig érvényes irányelveket 92 fejlesztési projektummal szeretnék megvalósítani csaknem 1,8 milliárd dinár értékben. Az infrastruktúrafejlesztés kiemelt feladat lesz, ígérete szerint az idén és jövőre több utcában sor kerül a szennyvízvezeték kiépítésére, a vízgyári klórozóberendezés üzembe helyezésére, az Óbecsét, Törökbecsét és Bácsföldvárt összekötő utak találkozására tervezett körforgalom megépítésére, az ipari övezetben található tranzitút felújítására, valamint a péterrévei út felújításának a befejezésére.

Zoran Subotički, a rendezvény ötletgazdája a humán tőke fontosságát emelte ki, ő azt szorgalmazza: az önkormányzat honlapján egy on-line adatbázisba gyűjtsék az egyetemisták adatait, hogy könnyebben lehessen kapcsolatot építeni a hallgatók, valamint a közvállalatok, a magáncégek és a civil szféra között.

A konferencia előadói számos ötlettel rukkoltak elő: Gilvázi István környezetvédelmi tippeket osztott meg, Halász Mónika ehhez kapcsolódóan a magyarkanizsai önkormányzat gyakorlatát is prezentálta. Bojan Džigurski az információ-technológia nyújtotta lehetőségeket ecsetelte, Slobodan Ivošević a sikerhez vezető útról beszélt, Szilágyi Attila a szociális tőke mozgósítását mutatta be az általa szervezett rendezvények példáján, Svetislav Hadnađev a kiaknázatlan idegenforgalmi lehetőségekre mutatott rá, Szilágyi Miklós pedig egy pályázatírói csapat megalakítását javasolta. Hallhattunk még a kultúra tudatformáló erejéről, a nemi egyenjogúság fontosságáról, de az erdőtelepítők parkjának a lehetséges újjáélesztéséről is. A rendezvényen megjelent az óbecsei származású Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár is, aki szerint az értelmiségieknek felelősséget kell vállalniuk közösségükért, és a továbbiakban tematikus összejöveteleken kellene további párbeszédet folytatni a felvetett témákról.

A szervezők szándéka is ehhez hasonló, bejelentésük szerint még ebben a hónapban munkamegbeszéléseket szerveznek, és a Jó ötletekkel egy jobb Óbecséért elnevezésű mostani konferenciának is lesz folytatása.