2024. május 4., szombat

Változások a szemétszállításban

Rövidesen már csak a kukákból ürítik ki a háztartási kommunális szemetet Topolyán – A Komgrad felhívása a lakossághoz

A tervek szerint még 2014 őszén felkerülnek a Komgrad Közvállalat szemészállító járműveire azok a hidraulikus emelők, amelyek ezentúl csak a szemeteskukák tartalmát ürítik. Egyéb módon elrendezett, heti szinten az utcára kihelyezett szemetet a háztartásokból nem szállítják el.

Tavaly óta folyamatos a Komgrad felhívása a lakossághoz: állítsák használatba szemeteskukáikat.

– Nem csak esztétikai okokból kifolyóan, a városkép javítása végett, munkaszervezés szempontjából is előnyös a hidraulikus emelők felszerelése, használata. Megkönnyítené, meg is gyorsítaná dolgozóink munkáját. Az újításoknak köszönhetően azonban szemétszállításra használt járműveinken a hidraulikus emelők alkalmazása nemcsak dolgozóink munkakörülményeinek javítását szolgálja majd a jövőben, hanem uniós feltételeknek is eleget tesz. Ezentúl nem kézi erővel kell majd a kukákat a kocsiba emelni és üríteni, hanem mindezt az emelő végzi majd – nyilatkozta lapunknak mgr. Szombathy Zoltán, a Komgrad Közvállalat igazgatója.

Megtudtuk: 2009-es önkormányzati határozat meghozatalát követően négy éve végzik a Komgrad Közvállalatban a polgárok számára szemeteskukák osztását. A lakos ingyenesen juthat kukához, ha kiegyenlítette számláját. Mostanra kb. 5500 topolyai háztartásban van szemeteskuka. Nemrégiben a Komgrad újabb ezer szemeteskukát vásárolt, hiszen még jelentkeznek újabb igénylők, és az eltört, meghibásodott kukák cseréjére is van lehetőség.

– Amikor felszereljük a hidraulikus emelőket, átállunk majd a négyzetméteres díjelszámolásról a literes, köbméteres árra. Erről a változtatásról is több éve született már önkormányzati határozat. Egyelőre még párhuzamosan működik a két rendszer, de a jövőben a köbméteres árelszámolás marad. Ha majd beindul a regionális szeméttelep működése, immár a szelektív hulladékgyűjtés lehetséges módjairól, folyamatáról kell elgondolkodni – fogalmazott Szombathy.

A szemétszállítás díjára vonatkozóan kiemelte: Topolya területén egy háztartás egy 240 literes szemeteskukába helyezett kommunális szemét heti elszállítása után fizet  rendes árat. Ha a polgár úgy ítéli meg, hogy háztartásában a jövőben heti elosztásban, tehát havi szinten ezer köbméternél nagyobb mennyiségű kommunális szemét összegyűlik, igényelhet még kukát, továbbá ebből kifolyólag számolnia kell a szemételszállítás szolgáltatási díjának emelésével is.

A Komgrad Topolyán kívül a következő községi települések háztartásaiból szállítja még el a szemetet: Gunaras, Njegoševo, Zobnatica, Kisbelgrád, Karađorđevo. Jelenleg folynak a tárgyalások ebben a tárgykörben Zentagunaras és Krivaja helyi közösségekkel is. A Komgrad továbbra is megszervezi Topolya területén évente kétszer, tavasszal és ősszel a várostisztítási akcióját. Az akciók során, immár hagyományos beosztás alapján, a város körzeteiből a nagyobb tömegű hulladékot: a hamut, a kerti nyesedéket, az építkezésből és a bontásból eredő törmeléket és egyéb, nagy térfogatú, használaton kívül helyezett tárgyakat is elszállítják a háztartásoktól.