2024. május 19., vasárnap

Stevan Raičković és Zenta

Szobrot állítanak az akadémikus költőnek

A zentai képviselő-testület október 3-ai ülésén hoznak határozatot a képviselők arról, hogy mellszobrot és emléktáblát állítanak a gyermekkorában Zentán élt és a városhoz sok-sok szállal kötődő költőnek. Az alábbi írást ebből az alkalomból közöljük.

Stevan Raičković 1928. július 5-én született a Kučevo melletti Neresnicában, és 2007. május 6-án halt meg Belgrádban. Szerb költő, 1972-től akadémikus volt. Zentán 1935-től 1940-ig járt általános iskolába, a Szerb Iskolába, amely közvetlenül a Szent Mihály arkangyal templom mögött épült 1881-ben. Stevan Raičković szülei tanítók voltak, Zenta több általános iskolájában oktatták a diákokat.

Kiérdemelte a legjelentősebb költői díjakat, egyebek között a Zmajról, Njegošról, Dučićról, Vukról, Ivan Goran Kovačićról, Desanka Maksimovićról, Vasko Popáról elnevezett elismeréseket, emellett számos társadalmi kitüntetésben is részesült. 1997-ben Zenta Község Plakettjével tüntették ki.

Ugyanebben az évben Zentán bemutatták a Tiski cvet és az újvidéki Forum közös kiadásában megjelent Tisza című kötetét. A verseket – Tisza I. (1956), Tisza II. (1960), Tisza III. (1970) – magyar nyelvre Fehér Ferenc költőbarátja fordította. A kötetet az 1952-ben alapított Zentai Művésztelep kiemelkedő képzőművészeinek az alkotásaival illusztrálták. „De a Tisza igazánvaló az életemben / S nem adhatok hozzá / kitalált verses szavakat. / A gyermekkor Tiszája!” – írta.

Ugyanebben a kötetben található az 1966-ban írt próza is Umesto četvrte Tise (Negyedik Tisza helyett) Ács Károly fordításában. Így ír benne: „Ez az egyazon víz – amelyre a »látszólag elvont« följegyzésemben is gondoltam – számomra kizárólag a Tisza vize volt… (Zentánál) …amihez legkoraibb gyermekkorom emlékei fűznek…”

Egy évvel később a zentai Városi Múzeumban mutatták be Nulti ciklus című kötetét. Költészetében rendkívüli módon kötődik a városhoz, arról beszélt, hogy bár Zenta nem a szülővárosa, de poézisének a szülőföldje.

Stevan Raičković összegyűjtött műveit 1998-ban adták ki.

Matija Bećković, az 1938-ban Zentán született költő, akadémikus, 2010 óta Zenta díszpolgára öt évvel ezelőtt egy beszélgetés alkalmával megjegyezte, hogy szülővárosának ajándékot szándékozik adni. Az az ötlet született, hogy legyen az ajándék Stevan Raičković mellszobra és emléktáblája. Azóta ezek már elkészültek, s három éve tartanak a felállításuk körüli adminisztrációs előkészületek. Mára megvan a különböző bizottságok jóváhagyása, csupán a képviselő-testület végleges döntését várjuk.

A mellszobrot Aleksandar Zarin, az emléktáblát pedig Szilágyi László szobrász készítette. Az emléktábla annak az iskolaépületnek a falára lesz elhelyezve, ahol a költő tanult, a szobra pedig az iskola előtti fasorba.