2024. május 19., vasárnap

Paprikától piroslik Martonos

Idén magas a hozam, de gyengébb a minőség

Talán nincs is még egy olyan település, mint Martonos, ahol ekkora hagyománya volna a paprika-feldolgozásnak. Az alig néhány ezerfős településen öt cég foglalkozik paprikával. A falu bejáratától már érződik a friss paprika illata, jellegzetes aromája az idény alatt – még körülbelül egy hónapig – belengi a kis utcákat.

A martonosi paprika azonban nemcsak a falu számára érték, bár tény, hogy sok helybelinek ez jelenti a megélhetést, ám nemrégiben felterjesztették a magyar egyediségek, azaz a hungarikumok listájára is, így pedig már nemzeti értékeink sorát bővítheti. Hogy mitől egyedi a martonosi paprika, arra eltérő válaszokat kapok a helybeliektől. Van, aki szerint a bácskai homok az oka, így pedig a horgosi, a kispiaci, az adorjáni paprika ugyanolyan minőségi termény, mint a martonosi. A helyi feldolgozó cégek máshonnan is vásárolnak fel paprikát, de helyben is termesztenek. A helyi földműves szövetkezet több mint 50 hektáron termel fűszerpaprikát, melyet a helyi Telek paprika vásárol fel, amely a falu egyik legnagyobb paprikafeldolgozó üzeme is egyben. A Telek paprikafeldolgozó nemcsak itthonra, hanem külföldre is szállít, ám ezzel nincs egyedül, a nála jóval kisebb, családi vállalkozásnak, a Delikatesnek szintén vannak külföldi ügyfelei.

– Magyarországra, Horvátországba, Svájcba, Bulgáriába is szállítunk paprikát, évente körülbelül 300 tonnát – meséli Bite Angéla, a jelenlegi cégtulajdonos. A paprika feldolgozása náluk családi hagyomány, még a nagyszülők kezdtek vele foglalkozni, s Angéla édesapja alapította a céget.

– Ez családi hagyományokra épülő kis cég, 20 állandó munkást foglalkoztatunk. Hogy miért olyan jó minőségű az itteni paprika, az a bácskai talaj összetételének köszönhető, mi nem termelünk paprikát, csak felvásároljuk Horgosról, Kispiacról, Felsőhegyről, Zentáról, Adorjánról, Törökkanizsáról. Az idén nem volt annyi napsütés, ami meglátszik a paprikán, de az utóérlelésnek köszönhetően az elvárásokhoz képest sokkal jobb lett a végeredmény.

A paprika idei terméshozama igen jó, ám a minőséggel nem mindenki elégedett, sőt van, aki ezt tartja az eddigi legrosszabbnak.

– Negyven éve foglalkozom paprikával, de ilyen rossz minőségű még sosem volt – mondja Dušan Hajdin, egy másik cégtulajdonos, az SD paprikafeldolgozó vezetője.

– Idén a termelőknek jó a termés, egy hektáron körülbelül 20 tonnát is be tudtak takarítani, de a színe nem elég vörös, tele van vízzel, utóérlelni nem lehet, mert megrohad. Eddig egy kilogramm száraz paprikát hat kilogramm hüvelyesből nyertünk, de idén nyolc-kilenc kiló kell hozzá, valamint a feldolgozáshoz szükséges energia dupláját használjuk el. A paprika kitermelési ára idén bizonyára drasztikusan megnő, mert körülbelül annyiba kerül az előállítás, amennyiért eddig eladtuk.

Az SD is azok közé a cégek közé tartozik, amely felvásárolja a paprikát, hogy miért Martonos nevéhez fűződik mégis a minőségi paprika, arra egyszerű válasza van:

– A hagyomány miatt, mindig is Martonos képviselte a paprikát, de manapság helyben nem lehet paprikát vásárolni, nincs annyi, amennyire nekünk szükségünk lenne. Zentáról, Adáról, Felsőhegyről, Bogarasról, Oromhegyesről, Kispiacról, valamint Zomborból és Újvidék környékéről hozatunk paprikát.

A cégük 20 állandó munkással dolgozik, de az idénymunkákra körülbelül még 80 embert foglalkoztatnak. A munkahelyek biztosítása a feldolgozókban jó példa arra, hogy a helybelieket maradásra ösztönözze, emellett a cégek a falubeli rendezvényeket is támogatják, főzőversenyeket és a falunapot.

A feldolgozó cégek nem csupán előállítják a paprikát, de maguk csomagolják is, értékesítésre készen szállítják a viszonteladóknak. A fűszerpaprika nagyobb részét külföldre szállítják, ott értékesítik. Az SD például az előállított fűszer 90%-át szállítja az Európai Unióba, míg a Martis-Commerce a termékeit kizárólag külföldön értékesíti.

– A mi cégünk kis kiszerelésben is értékesít paprikát, amit előállítunk, azt az Európai Unióba szállítjuk – nyilatkozta Horvát István tulajdonos.

Akadnak azért olyanok is, akik az itthoni nagyobb üzlethálózatokkal kapcsolatban állnak, így nekik köszönhetően a martonosi fűszerpaprika a helyi vegyeskereskedések polcain is megtalálható.