2024. május 18., szombat
MAGYARKANIZSA KÖZSÉG

Talajminták ellenőrzése

A tavalyi akció után most másodszor nyílik lehetőségük a Magyarkanizsa községbeli regisztrált termelőknek talajminta-elemzést végeztetni. Az önkormányzat a mezőgazdasági büdzséből mintegy hatszáz minta kivizsgálását tudja finanszírozni, s azoknak a gazdáknak a jelentkezését várják, akik tavaly nem igényelték a vizsgálatot, vagy ha igen, akkor azokra a parcellákra igényelhetik, amelyeket az előző évben nem vizsgáltattak.

– A talajminta-analízis során nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmat vizsgálnak, a hatszáz minta pedig a helyi közösségenként regisztrált termelők aranyának megfelelően oszlik meg, de ha esetleg valahol nagyobb igény mutatkozik az analízisre, másutt pedig kevesebb, akkor átcsoportosításra is lesz lehetőség. Tavaly sok esetben kiderült, hogy egyes földeken nem volt szükség trágyázásra, vagy csak kis mennyiségben – mondta Halász Mónika, a község mezőgazdasággal megbízott tanácstagja.

A vizsgáltatás feltételei, hogy a községben regisztrált termelő legyen az illető, illetve a földje községbeli parcella legyen. Egy termelő 10 mintára igényelheti a vizsgálatot, de minden minta öt hektár földterületre vonatkozik, így akinek öthektáros földterülete van, arra elég egy mintát igényelnie. Jelentkezni a városháza falugazdász-irodájában lehet az alábbi dokumentációkkal: regisztrációs dokumentum, személyi igazolvány, parcellaszám és a parcellánkénti négyéves vetésterv. Jelentkezni folyamatosan lehet egészen májusig, amennyiben a készlet addig kitart.