2024. május 6., hétfő

Decemberig újra van Fészek napközi

A magyarkanizsai gyermekintézmény folyamatos működése továbbra is bizonytalan

Kilenc hónap szünet után idén ősszel újra megnyitotta kapuit Magyarkanizsán a hátrányos helyzetű családok gyermekeivel foglalkozó Fészek napközi.

– Önhibánkon kívül történt meg, hogy a 2009 óta folyamatosan működő program, a Fészek napközi, ahol hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő szülők gyermekeivel foglalkoztak, 2014 januárjában a minisztérium által hozott létszámstop miatt megszűnt. Ez egy áldatlan állapot volt, s amikor júniusban az önkormányzathoz kerültem mint szociális ügyekkel megbízott tanácsos, elsődleges célom volt, hogy minél előbb újraindítsuk a napközit. Egyelőre ez most ismét részeredmény, mivel december 15-éig tudunk csak működni, ezért a jövőben azon kell dolgoznunk, hogy 2015 januárjától megoldást találjunk a folyamatos működésre – nyilatkozta Szarapka Ede községi tanácstag.

A Fészek állandó bevételének megteremtése még a jövő kérdése, a tanácstag szerint akár szponzorok megkeresésével és pályázati pénzből próbálják majd fenntartani, de mivel Magyarkanizsa a fejlettebb községek közé tartozik, így az állami pályázatok esetében hátrányban vannak, ezért egyesületekkel, civil szervezetekkel együttműködve tudnak erre a problémára megoldást találni.

A Fészek napközi a Szociális Központ keretein belül működik újra, a központ vezetője, Barát Kljajić Tímea elmondta, hogy a Fészek a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Titkárság, a községi önkormányzat és a Roma Inklúziós Központ támogatásával tud most működni, s jelenleg harminc gyermeket tudtak befogadni.

– Igyekezünk ott folytatni a munkát, ahol januárban abbamaradt. Van délelőtti és délutáni foglalkozás is, attól függően, hogy a gyerekek milyen váltásban járnak iskolába. Jelenleg három nevelő foglalkozik velük, s amellett, hogy együtt tanulnak, más fölzárkóztató foglalkozásokban is részt vesznek a gyerekek. Az intézmény célja az, hogy a gyerekeknek szavatoljuk azokat a feltételeket, amelyeket nem kapnak meg, s ezáltal egyenlő esélyekkel indulhassanak el a pályájukon. Öt év után már kézzelfogható eredményeket tudunk fölmutatni: azok a gyerekek, akik ide jártak, nagyobb számban iratkoztak középiskolába, könnyebben kezelik a stresszhelyzeteket, a problémákat a családban, és könnyebben szocializálódnak, ami manapság nagyon fontos.