2024. július 4., csütörtök

Kanizsán is átvonul a Déli Áramlat

Mivel jár az építés?

Az orosz Déli Áramlat nevet viselő gázvezeték – a legújabb tervek szerint – körülbelül húsz kilométer hosszan áthalad Magyarkanizsa község területén is. A hétvégén a város főutcáján álló promóciós teherautóban bemutatót tartottak a lakosságnak a gázkitermelés módjáról és a földgáz jelentőségéről. A projektumról és a beruházásnak a községet érintő részéről Berec Sándor községi tanácstagot kérdeztük.

– A terv kidolgozásánál figyelembe vették, hogy minél rövidebb útvonalon haladjon át a Déli Áramlat, fontos, hogy kihasználják a már meglévő infrastruktúrát, és természetesen a gázvezetéknek el kell kerülnie a sűrűn lakott területeket, az ökológiailag érzékeny területeket, tehát nemzeti parkokat, természetvédelmi területeket, erdőket. Így gyakorlatilag a régi gázvezeték nyomvonalát fogja majd követni. A csöveket két méter mélységben rakják le, ami hatalmas földmunkával jár majd, mert a gázvezetékek mellett jobbról és balról 15-15 méteres sávban haladnak majd a járművek. Ezért vagy kisajátítják ezeket a földterületeket véglegesen, vagy szerződést kötnek a termelőkkel, hogy olyan kultúrát ültethetnek, aminek nincs nagy gyökere, illetve nem szántatják 40 centiméter alatt.

Arra a kérdésre, hogy milyen előnye származik ebből a beruházásból a községnek, Berec Sándor elsősorban a foglalkoztatottságot emelte ki.

– Mivel ez egy hatalmas beruházás, valószínűleg a foglalkoztatottságot is érinti a községben, valamint reményeink szerint energetikailag függetlenné válunk a politikai helyzettől, nem kell azon aggódnunk, hogy Ukrajnában elzárják a gázcsapot – mondta Berec, aki reményét fejezte ki, hogy a Déli Áramlat jobb minőségű gázt fog szállítani.

Az esetleges károkat és a környezetre gyakorolt hatást illetően a tanácstag azt nyilatkozta, hogy mint minden építkezés, ez is hatást gyakorol a környezetre, de a beruházók igyekeznek redukálni a negatív hatást, és a természetet visszaállítani az eredeti állapotába.