2024. május 21., kedd

Ismét a szabadkai Búbos Dávidhoz került a vándorserleg

Adán beszédversenyt tartottak, és kihirdették a nyelvészeti pályázat eredményét a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon

A középiskolások beszédművészeti vetélkedőjével csütörtökön Adán megkezdődött a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok háromnapos rendezvénysorozata, amelyet Urbán Mónika adai polgármester-helyettes nyitott meg a községháza dísztermében. A nyelvművelő napokra az adai önkormányzat, a Szarvas Gábor Könyvtár és a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület szervezésében kerül sor. A beszédverseny előtt a fő szervező nyelvművelő egyesület nevében dr. Hódi Éva elnök is köszöntötte a jelenlévőket, majd kiemelte, hogy Adán négy évtizede tartják meg a nyelvművelő napokat, amely a magyar nyelv ünnepének számít határon innen és túl.

A beszédversenyen 22 diák vett részt 10 középiskolából és 1 művelődési egyesületből, mégpedig Szabadkáról, Törökkanizsáról, Csókáról, Zentáról és Adáról. A verseny két részből állt. Az első részben a tanulók 2 perces szabadon választott prózai szöveget mondtak el fejből, a második részben egy ismeretlen szöveget kaptak, amelyről 10 perces olvasás után kellett beszélniük, kiegészítve azt saját gondolataikkal.

Az elhangzott produkciók alapján a háromtagú zsűri – dr. Molnár Csikós László, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, és Krnács Erika előadóművész – az első díjat és az ezzel járó vándorserleget a múlt év után, az idén is Búbos Dávidnak (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka) ítélte oda. A második díjat ezúttal is, akárcsak tavaly Apró Alekszandra (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta) érdemelte ki, harmadik helyen Kormányos Sára (Egészségügyi Középiskola, Zenta) végzett. A zsűri három különdíjat osztott ki, mégpedig Tóth Johannának (Egészségügyi Középiskola, Szabadka), Hernyák Katinak (Zeneiskola, Szabadka) és Kállai Ferencnek (Gimnázium, Zenta).

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület nyelvészeti pályázatának eredményhirdetésére és díjkiosztójára a beszédverseny után került sor. A beérkezett pályaműveket dr. Molnár Csikós László, dr. Hódi Éva és Szabó Szabados Ilona magyartanár alkotta zsűri bírálta el és díjazta. A pályázatot az általános iskolások részére Ilyen a mi nyelvünk címmel hirdették meg. Az első díjat Pastyik Nikoletta érdemelte ki, a második díjat Tomik Dominik kapta, dicséretben részesült Mogyorósi Vivien. Mindhárman a topolyai Nikola Tesla Általános Iskola diákjai. A középiskolások részére Amilyen az ember, olyan a beszéde címmel hirdették meg a pályázatot. Ebben a kategóriában a zsűri az első díjat Viakter Evelinnek osztotta ki, valamint dicséretbe részesített Fodor Gabriellát és Cselédes Izabellát. Mindhárman a csókai Vegyészeti-élelmiszer-ipari Középiskola tanulói. A felnőtt kategóriában Nyelv és közösség címen hirdették meg a pályázatot. Ebben a kategóriában a zsűri csak második díjat osztott ki, amelyet a zentai Kordován Krisztina érdemelt ki.