2024. május 4., szombat

Kapunyitogató Majdányon

Népzenei koncert és bábelőadás a megújuló kultúrotthonban

Kapunyitogató címmel szerdán Majdányon a szépülő, felújítás alatt álló kultúrotthonban a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Csongrád Megyei Irodája – idén már második alkalommal – egész délutánt betöltő rendezvénnyel kedveskedett a helybeli gyereknek és felnőtteknek. A program három órakor ismeretterjesztő előadással kezdődött, mely a vércukorszint ellenőrzésének a jelentőségére hívta föl a figyelmet. Az érdeklődőknek ingyen megmérték a vércukorszintjét.

Négy órakor a Mentés Másként Trió moldvai csángó magyar népzenei koncertje volt műsoron. Fellépett a zentai születésű Fábri Géza Párhuzamos Kultúráért életműdíjas kobzos előadóművész és az újvidéki származású Fábri-Ivánovics Tünde többszörösen díjazott népdalénekes előadóművész. A népzenei programot követően a Barboncás Társulat Mese Mátyás király udvarából címmel vidám vásári bábelőadást tartott a helybeli és törökkanizsai gyerekek bevonásával. A programot Kovács Szilvia, az NMI munkatársa koordinálta.

A délutáni vidám és tartalmas programot megtisztelte jelenlétével a majdányi születésű Pásztor István, a VMSZ elnöke is.

– Gyermekkori emlékek kötnek Majdányhoz, ötven éve az első osztály befejezéskor egy színdarabot adtunk elő ezen a színpadon. Gyermekkoromból emlékszem a bálokra, lakodalmakra, búcsúra és egyéb rendezvényekre, amelyeket ebben a feldíszített teremben tartottak. Nemrégiben, amikor a faluban jártam, a Magyar Szó negyedszázaddal ezelőtti kiadásának egyik lapjáról való cikk másolatát adták a kezembe. Ebben a cikkben nagyapám, Pásztor János akkor azt nyilatkozta, hogy a faluban tíz év múltán nem lesz ember. Öregapám ebben az egyben tévedett, mert nemhogy ember, de gyerek is van Majdányon, sőt gyarapodik a falu.

Őseink ezen a tájon százötven éve telepedtek le, a szikes föld megművelésével, a kétkezi munkájukkal teremtették meg a betevő falatot. Mindig a magunk urai voltunk, nem voltunk senki béresei, csak az volt, amit a két kezünkkel megteremtettünk. Mért ne csinálhatnánk ezután is ugyanígy. Ha elődeink talpon tudtak maradni másfél évszázadon keresztül, akkor nekünk is ezt az utat kell járnunk. Ha megfogalmazzuk, hogy mit akarunk, ha át tudjuk egymást lendíteni a mindennapi bajokon, akkor sikeresek tudunk lenni. Ha a majdányiak képesek erre, akkor azokon a településeken, ahol két-háromezer magyar él, miért sírunk, mért hagyjuk el magunkat, mért nem tudunk egymásba kapaszkodni, egymásnak segíteni. Egyvalami nagyon fontos, mindig kell hogy legyen egy ember, aki megmozgatja, felrázza a közösséget. A majdányiak többen vannak, azért haladunk előre.

Örömömre szolgál, hogy Mihók Kucora Eszter személyében a Magyar Összefogás listáján az október 26-ai választáson lesz majdányi jelölt, aki nem VMSZ-tag, de elkötelezett híve ennek a közösségnek – mondta többek között Pásztor István.