2024. április 27., szombat

A tél ezúttal sem lesz olcsó

Mivel fűt a télen?

Október derekán a 25 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet nem példátlan, de az idén Szerbiában minden bizonnyal jóleső dolog, különösen akkor, ha valamennyi hírforrás a földgáz drágulásáról szól, és arról, hogy közvetlenül a tél beállta előtt az országban még szenet sem lehet venni.

Dušan Bajtović, a Srbijagas vezérigazgatója derűlátó, arról igyekszik meggyőzni fogyasztóit, hogy az előttünk álló fűtésidényben nem kell földgázhiánnyal számolnunk, de hozzáteszi, ha időközben nem változik a beszerzési ár, díjszabás-módosításra sem kerül sor. Ha mégis változás állna be – mondja –, két százalékosnál magasabb drágítás nem valószínű. Korunkban, amikor a béreink csökkentésével, a nyugdíjak megcsorbításával riogatnak bennünket, és ezt ráadásul tetézi az euró dinárhoz viszonyított szárnyalása is, nem a kettő, hanem még az egyszázalékos díjszabás-módosítás is nagy tét. Nem véletlen tehát, hogy az utcában elhaladva azt veszi észre az ember, hogy még azon házak előtt is, melyek lakói nem is oly rég a földgáz nyújtotta melegre és kényelemre esküdöztek, tűzifát rendeltek és raktároznak.

Nemcsak a földgázzal való fűtés a bizonytalan, de a lakosság szénre se számítson, mert a májusi esőzések, és ennek folytán kialakult árvizek a szénlelőhelyeket is elárasztották. A természeti csapás ellen aligha vehetjük fel a harcot, de megkérdőjelezhető az ügyben illetékesek hozzáállása a kialakult helyzet rendezése érdekében, mert alig történt előrelépés, hiszen még augusztus derekén is nyitva állt a versenypályázat a kolubarai szénfejtő-medencék tisztítására. Annyi történt, hogy külföldi, tehát behozatalból eredő szenet lehet rendelni, mert amit idehaza nagy nehezen kitermelnek, a villanytermelésre szükséges. Aleksandar Obradović, a Szerbiai Villanygazdaság régi-új vezérigazgatójának követelésére a kiaknázott szén kizárólag a villanytelepek működtetésére használható fel, háztartásoknak való eladása főbenjáró bűn.

Egyes ügynökségek kimutatást készítettek arról, mekkora költséggel jár majd az idei fűtési idény. Az eredmény néhány szóval úgy összegezhető: a tél ezúttal sem lesz olcsó.

Azok a háztartások, melyek valamely városi távfűtőmű hálózatára csatlakoztak, nem kellene, hogy féljenek a hidegtől, hiszen valamennyi vállalat vezetője bejelentette, felkészülten várják a telet.

Nem kicsi azon háztartások száma Szerbiában, amelyek villanyáram felhasználásával igyekeznek meleget teremteni otthonaikban. Havi számláik a több tízezer dinárt is elérhetik, annak ellenére, hogy Aleksandar Antić, aktuális bányászati és energetikaügyi miniszter bejelentette, díjszabásnövelés nem lesz. A Szerbiai Energetikai Ügynökség elemzése szerint a legnagyobb fűtési számlákra azok a háztartások számítsanak, amelyek fűtőolajat használnak, míg legolcsóbban a tűzifát megvásárolt családok járnak.

Az idén a tűzifa köbmétere fajtájától és a kereskedőktől függően 4000 dinárt meghaladó összegbe kerül, egy 50–60 négyzetméteres lakás fűtésére pedig a téli idényben legalább 30 000, de talán 50 000 dinárt is számolni kell. Egyedül azok járnak jobban, akik maguk megtermelték, vagy a településük közelében böngésztek év közben tűzrevalót, és nem számították be munkadíjukat.

Szó ami szó, az idén a szerbiai átlagpolgár egyedül abban bízhat, hogy a tél nem nyúlik hosszúra, és nem lesz zord, mint pár évvel ezelőtt.