2024. május 19., vasárnap
LABDARÚGÁS - EURO2016

Egy céljuk volt csak: félbeszakítani a találkozót

A Szerb Labdarúgó-szövetség szerint hiába ajánlott fel három lehetőséget is, az albánoknak egyik sem felelt meg

A Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) szerdán közleményt adott ki, amelyben az ellenfelet, vagyis az albánokat teszi felelőssé azért, mert nem sikerült befejezni a két válogatott mérkőzését a belgrádi Partizan stadionjában.

Az FSS szerint az albánoknak egyetlen célja volt, mégpedig az, hogy a találkozó félbeszakadjon, s ezt az is bizonyítja, hogy az UEFA szabályaival összhangban levő ajánlatokat, amelyek a mérkőzés folytatására vonatkoztak, sorban elutasították.

„Véleményünk szerint az albánok miatt szakadt félbe a mérkőzés, s azt várjuk az UEFA fegyelmi bizottságától, hogy 3:0 arányban Szerbia javára írja a mérkőzést” – olvasható a közleményben, amelyben az FSS a legerélyesebben elítéli a Partizan stadionjában tapasztalt erőszakot, és a labdarúgás elpolitizálását, s szerintük az incidens nem más, mint terrorakció Szerbia ellen.

Mint ismeretes, Szerbia 2010-ben a szerb szurkolók viselkedése miatt 3:0-ra elveszítette a genovai, Olaszország elleni mérkőzést, egy mérkőzést zárt kapuk mögött kellett megrendeznie és kétéves felfüggesztett büntetést kapott, ami azt jelentette, hogy ha a következő 24 hónapban bármilyen incidenst előidéznek a szerb szurkolók, a válogatottat kizárják a selejtezősorozatból.

Az FSS pontokba szedte a legfontosabb történéseket a mérkőzéssel kapcsolatban, amelyek a következők:

...Amikor a Nagy-Albánia zászló a pálya fölött volt, Atkinson játékvezető megállította a játékot, ami egy világos jel volt arra vonatkozóan, hogy a zászlót és a drónt is mielőbb el kell távolítani a levegőből. Stefan Mitrovićnak sikerült elkapnia a zászlót, s ahogy a felvételeken is látszódik, a lehető legnyugodtabb módon elkezdte összehajtani, azzal a céllal, hogy átadja a negyedik játékvezetőnek és hogy a mérkőzés folytatódhasson. A szerb válogatott valamennyi tagja a pályán és a kispadon is nyugodtan nézték a történteket és semmilyen lépést nem tettek, hogy erőszakba torkolljon az eset. Az albán játékosok azonban agresszívan viselkedtek és rátámadtak Mitrovićra... Az FSS ezúton is köszöntet mond a jelenlevő nézőknek, akik a helyükön maradtak, s nem járultak hozzá, hogy ez a nemzeti és politikai alapon történő provokáció tragikus következményekkel végződjön. Azok az egyének, akik a pályára szaladtak, sajnos reagáltak a provokációra, de csak egyet szerettek volna – hogy az említett zászlót eltávolítsák a játéktérről. Ha ezzel egyet is értünk, nem tudjuk tolerálni ezt a viselkedést, s az FSS a törvényekkel és a jogkörével összhangban, eljárást indít ellenük. Ugyanúgy, ahogy eljárást indítunk az a személy ellen is, akinek sikerült bejutnia az RTS stúdiójába és élő adásban sértegette a szerb állam miniszterelnökét... Felelősségteljesen állíthatjuk, hogy a küldött és a játékvezető azt a döntést hozták meg, hogy a találkozó folytatódjon. Az FSS és a szerb válogatott játékosai ezt elfogadták, de sajnos az ellenfél nem. Hogy ezen a mérkőzésen a labdarúgás győzzön, a következő lehetőségeket ajánlottuk fel a játékvezetőnek, a küldöttnek és az albán szövetséget (FSHS) képviselőknek:

– a küldött és a játékvezető döntése alapján folytatódjon a találkozó – az FSHS ezt elutasította

– a mérkőzés nézők nélkül folytatódjon – az FSHS ezt elutasította

– a találkozót október 15-én, szerdán rendezzük meg – az FSHS ezt elutasította

Az ajánlatokat az FSHS és az albán válogatott csapatkapitánya, Cana is elutasította... A mérkőzésen történtek, amelyek hozzájárultak a találkozó félbeszakadásához, de a játékosoknak, a szövetségi kapitánynak és az albán szövetség képviselőinek a reakciói, arról árulkodnak, hogy egy összehangolt, szégyenteljes akcióról van szó, amelynek csak egy célja volt – Belgrádban félbeszakadjon a találkozó... Az albánok az UEFA előírásait és szabályait úgy értelmezték, ahogy az nekik legjobban megfelelt. Emiatt úgy véljük, hogy ők a hibásak a találkozó félbeszakításért, és azt várjuk, hogy az UEFA fegyelmi testületei a három pontot Szerbia javára írják, s 3:0-ra megnyerjük a találkozót.