2024. május 6., hétfő
OKTÓBER VÉGÉIG

Három határátkelő nyílik Bánátban

A hónap végéig három határátkelőhely nyílik meg a szerb–román határ bánáti szakaszán, közölte szerdán Dušan Šijan közép-bánáti körzetvezető, aki Vladimir Ilić észak-bánáti kollégájával irányítja ezt a tevékenységet.

A módosi határátkelő (Fotó: Kecskés István)

A módosi határátkelő (Fotó: Kecskés István)

A Módos (Jaša Tomić)–Fény, az Egyházaskér (Vrbica)–Valkány és a Nákófalva (Nakovo)–Lunga kishatárforgalmi határátkelők eddig csak időnként, meghatározott alkalmakkor (állami vagy egyházi ünnepek) nyíltak meg. A harmadosztályú nemzetközi határátkelői státus megszerzésével nyáron naponta 12 órát, télen pedig tíz órát lesznek nyitva. A teherforgalom ezeken az átkelőhelyeken 3,5 tonnás járművek számára lesz engedélyezett. Az említett régiókban élők nagy reményeket fűznek a határátkelők megnyitásához.

Dušan Šijan elmondta, hogy az előkészületek zárszakaszba jutottak és felgyorsulnak, hogy (a román fél követelésére) még a hónap végéig megnyílhassanak a határátkelők.

Az úthálózat, illetve a határátkelőkhöz vezető utak kiszélesítése a végéhez közeledik, a határátkelők épületeit pedig EU-s támogatásból tervezik befejezni.

Szimbolikusan egy határátkelőt fognak megnyitni, amelyen várhatólag jelen lesz a szerbiai miniszterelnök is.