2024. május 3., péntek

Ösztöndíjpályázatot hirdettek egyetemisták részére

Nő a topolyai önkormányzat által biztosított, vissza nem térítendő ösztöndíj összege – Logopédusból hiány van a községben

A topolyai önkormányzat által a 2014–2015-ös tanévben egyetemi hallgatók részére immár tizedik éve meghirdetésre kerülő ösztöndíj megpályázásának határideje november 15-e. A Közigazgatási Hivatal Iktatójába várják a pályázati iratanyaggal ellátott igényléseket. Osztályozásukat, elbírálásukat követően várhatóan decembertől, az első hónapban két részlet kifizetésével folyósítják majd ösztöndíjakat.

Egy-egy egyetemista esetében a vissza nem térítendő ösztöndíj havonta kifizetendő összege a 2013-2014-es tanévben 2500 ás 4000 dinár között mozgott, a 136 beérkezett kérvényből 122 hallgató nyert jogot rá. Az adományozó várhatóan az idei tanévben is, hasonlóan a tavalyihoz, havi szinten kb. 500 ezer dinárt különít majd el erre a célra, tudtuk meg Sípos Hajnalkától, a topolyai önkormányzat oktatási kérdésekkel megbízott tanácsnokától, aki az ösztöndíjazási bizottság tagjaként kiemelte: az idei tanévben nő a vissza nem térítendő ösztöndíj összege, háromezertől hatezer dináros havi részletekben, kilenc hónapon át tervezik azt folyósítani. Az ösztöndíjazási rendszerben a korábbi öt kategória helyett most kettő, esetleg három kategória felállítását tervezik. Felhívta a figyelmet, a környező önkormányzatok között a topolyai az, amely a legnagyobb számban támogatja a felsőoktatású tanulmányokat folytató hallgatókat. Lapunknak a témáról a tanácsnok mellett Kókai Mernyák Melinda polgármester is nyilatkozott. Kitért arra is, hogy a 2014–2015-ös tanévre vonatkozóan – két év kihagyás után –, a bizottság a költségvetés felhasználóival és a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat illetékeseivel való konzultációit követően, újra meghatározott hiányszakmát. Ezúttal ez a logopédusi hivatás. 

– A hiányszakmát tanuló egyetemisták magasabb összegű támogatásban, nyolctól tízezer dináros juttatásban részesülnek havonta, mégpedig az első tanulmányi évtől az abszolvensi időszak leteltéig, még akkor is, ha átlagosztályzatuk 8,00-nál, illetve 4,00-nál alacsonyabb. Ha évet ismételnek, abban az esetben nem kerül törlesztésre számukra abban a tanévben ösztöndíj, de azt követően, ha évet írnak be, a kifizetés folytatódik. A hiányszakmát tanuló diákoknál feltétel, hogy a diploma megszerzése után öt évig a község területén kötelesek dolgozni. Korábban az okleveles gyógyszerészi és a nyelvtanári hivatást határoztuk meg hiányszakmaként, továbbá a matematika szakos egyetemi hallgatók és a leendő defektológusok is részesülhettek kiemelt ösztöndíjban. Négy matematika szakos hallgató az idei tanévben még részesül kiemelt ösztöndíjban, várjuk a logopédusi tanulmányokat folytatók jelentkezését. Elsősorban az oktatási intézmények részéről mutatkozik kereslet a logopédusok iránt – fejtette ki a polgármester, aki tervezetten az idén decemberben is egyszeri, nagyobb összegű pénzbeli juttatásban részesíti Topolya község azon egyetemistáit, akik tanulmányaik folyamán tízes átlagosztályzattal, illetve külföldön folytatott tanulmányaik esetében 5,00-ás tanulmányi átlaggal büszkélkedhetnek.

Az önkormányzatunk által biztosított ösztöndíjra azok az egyetemi hallgatók jogosultak, akik Szerbia állampolgárai, lakhelyük az ösztöndíjazási igénylés benyújtása előtt legalább két évvel Topolya község területén van. A felsőfokú tanulmányokat folytató diákok első ízben másodéven igényelhetik az ösztöndíjat, továbbá legalább nyolcas, külföldi viszonylatok között pedig négyes tanulmányi átlag elérése szerepel feltételként. Abszolvens diákok nem részesülhetnek ösztöndíjban. Csak az alapképzést, a mastertanulmányokat már nem tudják ösztöndíjjal támogatni.