2024. május 2., csütörtök

Megőrzésre kaptuk unokáinktól

Száznegyven éve áll természetvédelem alatt az Obedi-láp

A szerémségi Obedi-láp, a Száva folyó dunai torkolata vidékének 140 évvel ezelőtti természetvédelem alá helyezésének évfordulójáról emlékeztek meg pénteken Újvidéken. A Vajdaság Erdői közvállalat felügyelete alá helyezett természeti rezervátumnak szentelt összejövetelen a mezőgazdasági minisztérium helyettese, a tartományi kormány elnöke, a környezetvédelmi titkárság vezetője, természetvédelmi intézetek, valamint az európai unió képviselői is részt vettek.

Pásztor István: Természeti kincseink sorsa attól is függ, hogy milyen mértékben készültünk fel az uniós források megszerzéséhez (Fotó: Dávid Csilla)

Pásztor István: Természeti kincseink sorsa attól is függ, hogy milyen mértékben készültünk fel az uniós források megszerzéséhez (Fotó: Dávid Csilla)

Az Obedi-láp 1874-ben, mindössze két évvel azután, hogy az USA-beli Yellowstone-t Nemzeti Parkká nyilvánították, megszerezte ugyanezt a minősítést. Akkoriban ez a térség – amely ma Szerbiát jelenti – a világörökség része volt, és olyan természeti egység, amelyre nyugodt lélekkel mondhatja az ember, hogy nem örökségbe, hanem megőrzésre kaptuk az unokáinktól és dédunokáinktól – mondta felszólalásában Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. Ilyen értelemben – folytatja – kötelessége mindenkinek megtenni mindent annak érdekében, hogy ez az érték megmaradjon és revitalizálódjon. A Vajdaság Erdői közvállalat – amelynek a hatáskörébe tartozik e természeti kincs – némi segítséggel, de többnyire önerőből, különböző projektumokban való részvétellel igyekszik megőrizni az Obedi-láp állat- és növényvilágát, és a jövőben is elkerülhetetlen lesz az együttműködés a Tartományi Képviselőház, a tartományi kormány, valamint az illetékes titkárságok és a Vajdaság Erdői közvállalat között, hiszen a közvállalat hatáskörébe tartozó még 15 hasonló jellegű természeti értéknek a további sorsa jelentős mértékben attól is függ, hogy az Európai Unióval folytatott előcsatlakozási tárgyalások során milyen mértékben készültünk fel ezeknek az értékeknek a megőrzésére, valamint az uniós források lehívására. Ez a jövő iránti kötelességünk – mondta Pásztor István.

Az Európai Unió felé vezető úton kiemelkedő helyet élvez az természetvédelem, viszont Szerbiában természetvédelmi célokra nincsenek olyan eszközök előirányozva, mint a fejlettebb országokban – tette hozzá Takács Márta, a Vajdaság Erdői közvállalat igazgatója. – Az amerikai Yellowstone Nemzeti Park, mely mindössze néhány évvel korábban került természetvédelem alá, a világ hatalmas turisztikai attrakciója. Sajnos ezt a pozíciót az Obedi-láp, a világ sorrendben második védett területe, nem tudta elnyerni, mert az állam nagyon kis összeggel tudja a célt szorgalmazó projektumokat támogatni, noha a közvállalat éves és még a tízéves terveiben is szerepelnek azok a célok, hogy milyen erdészeti, vadászati és természetvédelmi munkálatokra lenne szükség. Magyarán, a szerb állam az anyagiakat nem tudja fedezni, viszont a kötelezettségeket a közvállalatra ruházta át.

– Szerencse, hogy a Vajdaság Erdői közvállalat anyagilag stabil, és minden évben bizonyos összeget irányoz elő az áltata felügyelt és fenntartott 16 természetvédelmi terület megőrzésére, hogy azok olyan szinten tudjanak működni és fejlődni, hogy unokáinknak is élvezhessék – mondta Takács Márta.

Slobodan Puzović tartományi városfejlesztési, építészügyi és környezetvédelmi titkár hozzátette, a tartományi kormány és az illetékes titkárságok az elmúlt egy évtizedben nagy összegeket fordítottak az Obedi-láp védelmére. A titkárság mintegy 20 projektum keretében 35 millió dinárt ruházott be a láp megőrzésére és egykori fényének visszaszerzésére.

Egy-egy ország természeti javainak óvása a lakosság életfeltételeinek megőrzését is jelenti az ivóvíz, a levegő és a talaj tekintetében, amely alapja a egészségileg biztonságos környezet és táplálék előállításának is. Ezért a tartományi környezetvédelmi titkárság kezdeményezi a környezetvédelem magasabb szintre való emelését, hiszen a természet óvásával nemcsak a ritka állat- és növényfajokat védjük, hanem a lakosság alapvető életfeltételeit is – mondta Puzović.

A tanácskozáson felszólalt Slobodan Erdeljan, a mezőgazdasági miniszter helyettese is, aki elmondta, a köztársasági kormány jelentős összegeket fordít a védett területek fenntartásának társfinanszírozására, így az Obedi-láp értékeinek megőrzésére is. A köztársasági kormány 1994-ben nemzeti szintre emelte az Obedi-láp természetvédelmének kérdését, és azóta a Vajdaság Erdei közvállalat irányítása alá helyezte. Tavaly a szerb kormány 160 millió dinárt folyósított az ország természeti kincseinek fenntartására, és ebből a pénzből a Vajdaság Erdői közvállalat is részesült.

Az Európai Unióba vezető út egyik feltétele, hogy a védelem alatt álló területek nagyságát növeljük. Jelenleg az ország területének mindössze 6 százaléka élvez védettséget, és az a cél, hogy 2015 végéig ezeket a területeket legalább a kétszeresére növeljük – mondta Erdeljan.