2024. május 2., csütörtök

Három napig tartott az online pénzátutalás Szerbiában

Zoran Torbica: Ha netán arra várnak, hogy a dinár is a PayPal fizetőeszközei közé kerüljön, az örökkévalóságig várhatnak

Mindössze három nap próbaműködés után beszüntette az online pénzátutalásokat a PayPal Szerbiában a hazai törvénykezés és az internetes cég üzleti módszereinek összeférhetetlensége miatt.

Zoran Torbica, az internetfejlesztési központ munkatársa a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a pénzutalványok küldésére és fogadására szakosodott internetes vállalat előzőleg minden idevágó törvényt és előírást rendben talált a tranzakciók megkezdésére. Ennek ellenére a PayPal három nap után beszüntette az utalványok küldését és fogadását, mivel kiderült, hogy mégsem sikerült teljes mértékben összehangolni a cég működését a hazai törvénykezéssel.

– Sajnos Szerbia idevágó jogszabályait és a PayPal üzleti politikáját nem lehet úgy összehangolni, hogy az internetes cég legálisan működjön az országban. Ez azt jelenti, hogy a hazai felhasználók nem küldhetnek, illetve nem is fogadhatnak pénzt az interneten keresztül – magyarázta Torbica.

Az internetfejlesztési központ munkatársa azt is elmondta, hogy a devizakereskedésről szóló törvény miatt függesztette fel a PayPal szerbiai pénzátutalási tevékenységét. Pontosabban, a törvény azon kitétele okozta a problémát, amely előírja, hogy a szerbiai polgárok más ország polgárának (vagy cégének) csakis dinárban fizethet, más pénznemet nem használhat.

– A PayPal csakis a vezető gazdaságok valutáival dolgozik, és mint tudjuk, Szerbia gazdaságáról és a dinárról sem lehet azt mondani, hogy „vezető” pozícióban vannak. Ha netán arra várnak, hogy a dinárt is a PayPal fizetőeszközei közé kerüljön, az örökkévalóságig várhatnak – jegyezte meg a szakember.

Végül Torbica arra a panelbeszélgetésre emlékeztette a hírügynökséget, amelyen az internetes pénzátutálás fontosságáról tartottak előadást az illetékesek.

– A történtek csak azt támasztják alá, hogy az ország törvényeit még mindig nem sikerült összehangolni a nemzetközi trendekkel, és ez akadályozza az üzletelési kapacitások növekedését. Különösen a szabadúszóknak, az önfoglalkoztatást gyakorlóknak, a vállalkozóknak és a kisebb cégeknek okoz ezáltal az állam komoly gondot. A helyzet orvoslására legjobb lenne egy tanácskozás megszervezése, amelyen a néhány illetékes szakember a pénzügyminisztérium és a Szerbiai Nemzeti Bank dolgozóinak elmondaná, hogy az internetes pénzutalványok fogadásának és küldésének lehetősége miért fontos Szerbia számára – fejezte be Torbica.