2024. május 2., csütörtök

Öt iskola tért át a gázfűtésre

A számítások szerint az önkormányzat mintegy nyolcmillió dinárt spórolhat meg így

Az idén öt általános iskolában tértek át a gázfűtésre, s a számítások szerint ennek köszönhetően a fűtési költségek a felére csökkenek majd. Maglai Jenő polgármester és munkatársai pénteken a Kizúr István Általános Iskolába, vagyis az egyik olyan oktatási intézménybe látogattak el, ahol nemrégiben befejezték a gázművesítést, s az iskola az idei telet már az új rendszerrel várja be.

A polgármester elmondta, a Szabadkai Gázművek a városi költségvetésbe befizette a nyereségét, s ebből tizennyolc millió dinárt, az önkormányzat pedig további négymilliót különített el azoknak az iskoláknak a gázművesítésére, melyek eddig mazuttal fűtöttek.

– A gázfűtésre való áttéréssel ezek az intézmények sokkal energiahatékonyabbak és környezetkímélőbbek lesznek, illetve ez jelentős, mintegy ötvenszázalékos megtakarítást is jelent az önkormányzatnak. Amíg tavaly 16 millió dinárt költöttünk ezeknek az iskoláknak a fűtésére, a számítások szerint az idei fűtési szezon ennek felébe, azaz nyolcmillió dinárba fog kerülni, a megspórolt összeget pedig az iskolák felújítására vagy új tanfelszerelésekre költhetjük. Remélem, hogy jövőre a Gázművekkel való együttműködés folytatódik, és további objektumokat fogunk a gázhálózatra kapcsolni, amivel további összegeket takaríthatunk majd meg – nyilatkozta a polgármester.

Vesna Dulić, a Kizúr István iskola igazgatónője elégedettségét fejezte ki, hogy minden a tervek szerint folyt, és még a hideg idő beállta előtt befejeződtek a munkálatok.

– Amikor tavaly kiderült, hogy az iskola áttér a gázzal való fűtésre, elvégeztük a szükséges előkészületeket, áprilisban kiírták a közbeszerzési pályázatot, azt a Cimgas nyerte meg, július elején pedig megkezdték a munkálatokat, amelyeket időre be is fejeztek. Nagyon örülök, hogy még a fűtési szezon vége előtt sikerült elvégezni a rendszer műszaki átvételét, és már csak a működési engedélyre várunk. Egyébként a rendszert már ki is próbáltuk, az iskolában meleg van, s remélem, a következő hónapok alatt jelentős összeget tudunk megtakarítani, hiszen eddig a gázolajra mintegy négymillió dinárt költöttünk el, hogy felfűtsük a 3604 négyzetméteres objektumot – tudtuk meg az igazgatónőtől.

Dragan Božinović, a Szabadkai Gázművek megbízott igazgatója elmondta, amíg a vállalat az önkormányzattal közös projektum által új fogyasztókat kapott, az iskolák egy minőségibb és olcsóbb fűtési módra térhettek át, de hogy ez pontosan mekkora megtakarítást jelent majd, arról a fűtési szezon végén lehet csak beszélni, de mint hozzátette, úgy véli, az erről készített tanulmányban meghatározott megtakarítások meg is valósulnak.

– Mindenképpen szeretnénk, ha a leendő potenciális fogyasztóink, de legfőképpen a városi költségvetés terhén fenntartott épületek esetében elgondolkodnának azon, hogy áttérjenek a gázfűtésre, mert ezzel jelentős összegeket lehet megspórolni, vagy legalábbis keressenek meg bennünket, hogy készíthessünk egy kimutatást arról, hogy mekkora összegekről lenne szó, ha áttérnének a gázra. A megtakarítás azonban nem csak egy évre vonatkozik, hanem a teljes periódusra, amíg ilyen módon fűtenének – mondta Dragan Božinović, hozzátéve, nyitottak arra, hogy az önkormányzattal közösen a jövőben is ehhez hasonló projektumok valósuljanak meg.

A Kizúr István iskolán kívül az Ivan Goran Kovačić, a Matko Vuković és a Széchenyi István és a Đuro Salaj Általános Iskola épületében tértek át gázfűtésre.