2024. május 5., vasárnap

Jubileumot ünnepelt az Őszi Találkozó

A sajátos nevelési igényű diákok immár tíz éve találkoznak minden év októberében Zentán

Jubileumot ünnepelt a sajátos nevelési igényű diákok Őszi Találkozója, amelyet éppen tíz évvel ezelőtt szerveztek meg először a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában, ahol azóta minden év októberében találkoznak a sajátos nevelési igényű vajdasági magyar diákok, valamint a velük foglalkozó pedagógusok. A rendezvény szervezőinek a kezdetektől fogva fontos célja annak bizonyítása, hogy óriási szükség van a kisegítő tagozatokra, emellett a sajátos nevelési igényű gyermekek számára olyan teret kívántak és kívánnak biztosítani, ahol megmutathatják, miben tehetségesek, és ahol jól érezhetik magukat a hozzájuk hasonló társaik körében.

Az idei, tizedik Őszi Találkozón mintegy százötven gyermek és pedagógus vett részt. A diákok szavalatokkal, táncokkal, énekekkel és jelenetekkel mutatkoztak be társaiknak, őszi témájú képzőművészeti alkotásaikból pedig látványos kiállítás nyílt a rendezvény keretében, amelynek szervezői gazdag kísérőprogramokkal is készültek számukra.

– Az idei Őszi Találkozóra Vajdaság húsz településéről érkeztek résztvevők, akik a korábbi évekhez hasonlóan az idén is valamennyien kiválóan érezték magukat Zentán – hangsúlyozta Oláj Ibolya, a rendezvény főszervezője, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola tanítónője. – Szerencsére minden évben nagyon sokan eljönnek hozzánk, mindig vannak visszatérő vendégeink, ugyanakkor akadnak olyanok is, akik első alkalommal vesznek részt a találkozón, amely óriási élményt nyújt számukra, hiszen itt megmutathatják magukat, bizonyíthatják tehetségüket, és ezáltal azt is, mekkora szükség van a kisegítő tagozatokra. A tapasztalataink azt mutatják, hogy ezeknek a gyerekeknek nagyon sokat jelent ez a rendezvény, illetve önmagában az is, hogy elutazhatnak egy olyan helyre, ahol új élményeket és új barátokat szerezhetnek. Ők sajnos nem tudnak eljutni fizika-, matematika- vagy bármilyen más versenyre, itt viszont nekik is lehetőségük van arra, hogy megmutassák a tehetségüket és megmérettessék magukat – magyarázta a rendezvény főszervezője.

Mindezt a találkozó résztvevőinek kísérői is megerősítették, akik közül többen is hangsúlyozták, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek minden évben óriási lelkesedéssel készülnek a hangulatos rendezvényre. – Minden évben eljövünk a zentai találkozóra, a tanulóink lelkesen készülnek, és nagyon várják, hogy elérkezzen a rendezvény ideje. Most is hihetetlenül boldogok, hogy itt lehetnek, hiszen amellett, hogy bemutathatják az általuk készített produkciót, találkozhatnak azokkal a barátaikkal is, akikkel a korábbi évek találkozóin megismerkedtek. De mi, pedagógusok is nagyon szeretünk ide járni, ugyanis fontosnak tartjuk azt, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat – magyarázta Nacsa Gabriella gyógypedagógus, aki tanítványaival Óbecséről érkezett a rendezvényre. Mindebben Hatala Éva magyartanárnő is egyetértett vele, aki diákjaival Újvidékről utazott Zentára. – Mi is minden évben nagy örömmel készülünk és utazunk az Őszi Találkozóra, amelyet a gyermekek mindig nagyon várnak, hiszen ritkán nyílik lehetőségük arra, hogy elutazzanak valahova és új embereket ismerjenek meg, új barátokat szerezzenek, illetve arra is, hogy fellépjenek és bemutassák, hogy mit tudnak. Ez a rendezvény minderre csodálatos alkalmat kínál számukra – fogalmazott Hatala Éva. A rendezvény jelentőségét hangsúlyozta Fülöp Valentin gyógypedagógus is, aki diákjaival Kishegyesről érkezett a találkozóra, amelyet hiánypótló rendezvénynek tart. – Minden évben már szeptember folyamán megkezdjük a felkészülést a találkozóra, ami tulajdonképpen hiánypótlónak tekinthető, mert a kisegítő tagozatos diákoknak ezenkívül csak Bácsfeketehegyen, a Záporka versmondó versenyen van lehetőségük arra, hogy fellépjenek. Úgy vélem, hogy ez nagyon jó kezdeményezés, és remélem, hogy a továbbiakban is minden évben megszervezésre kerül – nyilatkozta, majd köszönetet mondott a szervezőknek az önfeláldozó munkájukért. Ennek a munkának a fontosságát emelte ki Morvai Melinda temerini tanítónő is. – Véleményem szerint valamennyien nagyon nagy köszönettel tartozunk a szervezőknek azért, amiért minden évben meghívnak bennünket, hiszen valóban kevés lehetőség van arra, hogy ezek a gyerekek megmutassák azt, amit tudnak. Éppen ezért szeretném ezúton is megköszönni nekik, hogy meghívtak bennünket, és lehetőséget kaptunk arra, hogy fellépjünk az Őszi Találkozón – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a gyermekek nemcsak egymást produkcióit figyelték nagy örömmel, hanem a különféle kísérőprogramokat is.

A szervezők ugyanis gazdag kísérőprogramokat is készítettek a résztvevők számára, akik egyebek mellett a Zenegér együttes koncertjét is végighallgathatták. Az együttes tagjai jobbára olyan dalokat válogattak össze, amelyek révén a gyermekeket is bevonhatták a koncertbe, ugyanis ezáltal szerették volna elérni azt, hogy a diákok még inkább átérezhessék a dalok különleges hangulatvilágát. – A sajátos nevelési igényű gyermekek számára ez a rendezvény kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy együtt játszhassanak, együtt érezhessék a ritmust, a táncot, a játékot, és azt az örömet, amit a közösség összetartó ereje jelent számukra – fogalmazott Palusek Endre, a Zenegér együttes vezetője, majd az együttes énekesnője, Gilvázi Beáta hozzátette: – Azt vettük észre, hogy a sérült gyerekek sokkal szabadabban és közvetlenebb módon reagálnak a zenére. Amint zenét hallanak, rögtön elkezdenek mozogni, táncolni, hiszen nekik nincsenek olyan gátlásaik, mint a többi gyereknek, akik közül a dalok hatására ugyan szintén sokan felszabadulnak, ám a sérült gyerekek sokkal közvetlenebb módon adják át magukat a zenének, ami ennek köszönhetően sokkal közvetlenebb hatást gyakorolhat rájuk.

A kiváló hangulatú koncert után a résztvevők közös ebéden vettek részt, majd maradandó élményekkel felvértezve és egy-egy ajándékba kapott labdával gazdagodva búcsúztak el egymástól, annak reményében, hogy egy év múlva, a következő évi Őszi Találkozón újra együtt lesznek. A főszervező kiemelte, hogy a jövőben szeretnék tovább fejleszteni rendezvényüket, ugyanis terveik között szerepel, hogy a normál tagozatok inkluzív oktatásban részt vevő diákjait is bevonják a találkozó programjaiba, majd hozzátette, abban bíznak, hogy még nagyon sokáig meg tudják szervezni ezt a hiánypótló rendezvényt, amely az elmúlt tíz év folyamán minden kétséget kizáróan bizonyította létjogosultságát.