2024. május 1., szerda
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

Betyárnap kutyaidőkben

A ludasi vásártéren tegnap rendezték meg a lovas találkozót és bográcsosfőző versenyt ötvöző Ludasi Betyárnapot, amelyen a Magyar Összefogás lista jelöltjei is jelen voltak. A rendezvény néhány ezer látogatója a finom bográcsos ételek megízlelése mellett különféle lovas bemutatókat tekinthetett meg. A műsor keretében adták át a felújított Kosztolányi Házat, amely három helyi civil szervezetnek ad otthont.

Pásztor István: Nem másokkal versengünk, egymással próbálunk szót érteni (Fotó: Molnár Edvárd)

Pásztor István: Nem másokkal versengünk, egymással próbálunk szót érteni (Fotó: Molnár Edvárd)

A rendezvényt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy az emberekkel folytatott beszélgetésekből arra a következtetésre lehet jutni, hogy „igaz az a megállapítás, hogy kutyaidőket élünk, viszont a kutyaidőn belül vannak betyárnapok”.

– A jövő vasárnap ilyen betyárnap lesz. Arra szeretném kérni az itt jelen levő betyárokat és azokat is, akik nincsenek itt, de ugyanúgy betyártagjai a közösségünknek, hogy ne csak ma betyárkodjanak, hanem a jövő vasárnap is, és egy olyan betyármutatvány legyen a jövő vasárnapnak az eredménye, amely nemcsak Rózsa Sándornak az emlékét öregbíti és fényesíti, hanem a miénket is megalapozza – mondta egyebek mellett megnyitó beszédében Pásztor István.

Az október 26-ai nemzeti tanácsi választásokról a sajtónak nyilatkozva a VMSZ elnöke elmondta, hogy a Magyar Összefogás nagyon jó hangulatú, aktív kampányt folytatott, amelyben elsősorban a listán szereplők vettek részt. Mint kiemelte, a kampány végéig mintegy 500 rendezvényük lesz.

– Nagy volt a látogatottság, nagyok az elvárások, s azt gondolom, hogy jövő vasárnap egy olyan újbóli széles felhatalmazásnak a birtokába jutunk, ami továbbra is arra kötelez majd bennünket, hogy megpróbáljuk megvalósítani az elvárásokat. Nem másokkal versengünk. Egymással próbáltunk szót érteni, egymást próbáltuk erősíteni, és ilyen tekintetben az utóbbi évek egyik legszebb kampánya van mögöttünk – mondta Pásztor.

A VMSZ elnöke megerősítette, hogy a kampány a személyes találkozásokra épült, hiszen „ez a lista ennek a közösségnek az érdekeit próbálja érvényre juttatni”. Szavai szerint újra meg újra meg kell ismerni, meg kell erősíteni, ellenőrizni kell ezt az érdeket, s ezt nem lehet másképp, csak úgy, hogy az ember találkozik azokkal, akiket képvisel.

– Azért voltak fontosak ezek az újbóli személyes találkozások, hogy az ember egyrészt megkapja ezt a fajta megerősítést, másrészt pedig, hogy elmondjuk az embereknek, hogy ami 26-án lesz, az az ő szempontjukból is fontos. Fontos, hogy újra megmozduljon ez a közösség, és újra odaálljon a mögé a legitim politika mögé, amely az érdekeiben próbál eljárni. Fontos, hogy újra bizonyítani tudjuk, hogy e mögött az összefogás jellegű közéleti szerepvállalás mögött ott van a közösség túlnyomó többsége. Ez megerősíti a parlamenti képviselőinket, az államtitkárokat, az önkormányzati vezetőket – magyarázta Pásztor.

Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Magyar Összefogás jelöltjei mindent megtettek annak érdekében, hogy ez a kampány jól sikerüljön.

– Az elmúlt hetekben megpróbáltuk újra megtalálni azzal a közösséggel a párbeszédet, amellyel már az elmúlt négy évben elkezdtük a beszélgetést. Elindult egy építkezés. Fontos a közösségi fejlesztés, aminek a következő négy évben kell kibontakoznia – mondta a listavezető.

Hajnal Jenő szavai szerint azokat az embereket kell megtalálni, akik itt vannak, itt akarnak dolgozni, itt nevelik és itt íratják be magyar iskolába gyermekeiket, itt járnak egyetemre, itt tanulnak minden gond ellenére, s érzik, hogy a szülőföld meghatározóan fontos hely számukra. Mint mondta, a következő négy évben ezeknek az embereknek kell biztos hátteret, biztos lehetőséget, biztos alkalmat teremteni, ugyanakkor mindent meg kell tenni azért, hogy olyan föltételek jöjjenek létre, hogy azok, akik elmentek, azt érezzék, érdemes visszajönni ide.

– Ahhoz, hogy az MNT az elkövetkező négy évben még eredményesebben, még hatékonyabban működjön, minden tervét, minden programját megvalósíthassa, a vajdasági magyarság közösségi ereje, összefogása, elszántsága kell. Nagyon fontos, hogy október 26-án minél többen elmenjenek szavazni, minél többen megmutassák akár a többséggel szemben, akár a világnak, akár azoknak, akik elmentek, és azoknak, akik itt vannak, hogy mi egy olyan erőt képviselünk, amely képes minden gond, szegénység, munkanélküliség ellenére is erőt és bizakodást adni és jövőt építeni – hangsúlyozta Hajnal Jenő.

Dolinszky Gábor evangélikus lelkész, a Magyar Összefogás listájának jelöltje szerint a nemzeti tanácsi választások üzenete az, hogy vállaljuk a magyarságunkat, és ezt mutassuk meg azzal, hogy elmegyünk szavazni.

– Nagyon fontos a délvidéki magyarság jövője szempontjából, hogy erre a szavazásra elmenjünk és bekarikázzuk a Magyar Összefogás listájának sorszámát, támogatva ezzel a vajdasági magyarság jövőjét. A nemzeti tanács eddigi munkájával ráléptünk már arra az útra, amely a vajdasági magyarság jövőjét jelentheti, és ezt kívánjuk tovább erősíteni – mondta Dolinszky Gábor újságíróknak nyilatkozva, hangsúlyozva, hogy a vajdasági magyarság megmutatta: összefogással és összetartással sok mindent el lehet érni.

Lovas Ildikó, az MNT kulturális tanácsosa, a Magyar Összefogás jelöltje arra a kérdésre válaszolva, hogy miért fontos a Ludasi Betyárnap, elmondta: minden rendezvény fontos, ami a közösségről, a hagyományról, a jókedvről szól.

– Ludason ez hagyományos rendezvénynek számít, még ha nem is ezen a néven rendezték meg korábban, és kifejezi mindazt, ami a magyar közösséget, a magyar nemzetet jellemzi: a bográcsban főzött ebédet, a lovakat, a betyárokat… – mondta Lovas Ildikó.

Hozzátette, hogy ez a rendezvény is azt hivatott hangsúlyozni, hogy olyan hagyományaink, olyan kulturális örökségünk van, amit meg tudunk mutatni, és szót ejtett a kulturális turizmus fontosságáról.

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a Magyar Összefogás jelöltje a választásokkal kapcsolatban újságíróknak elmondta, hogy nagyon biztatóak a jelek.

– Megítélésem szerint teljes támogatást élvez a Magyar Összefogás, az emberek mindenhol biztatnak bennünket, nyilván ez majd 26-án ki is derül – mondta Dudás.

Hozzátette, hogy Ludas és környéke talán a szívéhez legközelebb álló táj, ahol a jó betyárok kultusza él. Azoknak a betyároknak a kultusza, akik a gazdagoktól elvették és a szegényeknek ajándékozták a javakat. Nem véletlenül szereti ez a nép a betyárokat, mondta Dudás, és rájátszva a rendezvény elnevezésére, leszögezte: – Úgy gondolom, hogy október 26-a betyáros lesz, olyan értelemben, hogy a betyárok megvívják a harcukat, és utána a közösség érdekében tevékenykednek továbbra is.

Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség közgyűlésének elnöke a szervezők nevében szólva elmondta, hogy az idén a helyi közösség vezetősége úgy döntött, megszervezi ezt a találkozást Ludasi Betyárnap néven, és Rózsa Sándor szellemében, hiszen a ludasiak a magukénak tekintik, és pozitív személynek tartják Rózsa Sándort.

– A néprajzi kutatások alapján Rózsa Sándor ezen a vidéken portyázott. Úgy érezzük, hogy Rózsa Sándor a nép nevében tevékenykedett, és a szegényeknek jobb sorsot szeretett volna teremteni. Az itt élő emberek nagyon kedvelték őt – mondta Aladics Tibor.

A műsor keretében megáldották és három civil szervezet rendelkezésére bocsátották a felújított ludasi Kosztolányi Házat. Három civil szervezet kapott itt otthont: a Ludasi Nyugdíjasszervezet, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület és a Ludas Környezetvédő Egyesület.

A bográcsosfőző versenyben több mint negyven csapat mérte össze gasztronómiai tudását, a lovas találkozó keretében pedig fogathajtást, szekértolást, csikósbemutatót, lovas ügyességi játékokat, lovas csapatversenyt és lószépségversenyt láthatott a néhány ezer látogató.