2024. május 3., péntek
SZENTELEKY NAPOK

Minden könyv egy palack

Díjat kapott Böndör Pál és Tóth Ignjatović Mária – A Szentelekyre emlékezve II. című kötetet Bordás Győző méltatta

A kétnapos rendezvény keretében szombaton Szivácon átadták a 2014. évi Bazsalikom Műfordítói Díjat Tóth Ignjatović Máriának. Az idén a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat Böndör Pál kapta, aki az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodott, ezért a szervezők interneten vették fel vele a kapcsolatot.

A közönség internetes kapcsolatban kommunikált Böndör Pállal, aki a díjátadás napján az Egyesült Államokban tartózkodott (Fotó: Dávid Csilla)

A közönség internetes kapcsolatban kommunikált Böndör Pállal, aki a díjátadás napján az Egyesült Államokban tartózkodott (Fotó: Dávid Csilla)

Tíz órakor Pesti Emma festő kiállítását Patócs László nyitotta meg, majd bemutatták a Szentelekyre emlékezve II. című kötetet, amelyet szerkesztője, Bordás Győző méltatott. Ezt követően a Híd szeptember–októberi számának bemutatóján felszólaltak a szerzők: Ózer Ágnes: Gondolatok a múzeumról; Ricz Péter: Kincsvadászat vagy valami más – Egy veterán muzeológus gondolatai múltról és jövőről; Gazsó Orsolya: Múzeumi kihívások itthon – Szerbiai múzeumi körkép; Gyurik Melinda: Minden könyv palack, benne üzenettel – A könyvrestaurálás műhelytitkai; Ninkov K. Olga: A Vajdasági Magyar Képtár (1830–1930) újranyitása; Korhecz Papp Zsuzsanna: Magyarországi barokk és felvilágosodás kori művészek a Délvidéken; Gazsó Hargita: A népballada útja Topolyára – Stratégiai terv egy leendő néprajzi-irodalmi-helytörténeti kiállításhoz.
A Szenteleky Kornél Irodalmi Díj és a Bazsalikom Műfordítói Díj bírálóbizottsága (Bányai János elnök, Berényi Emőke, Jung Károly, Pogány Margit, Sági Varga Kinga és Glavinić Vékás Éva) 2014. október 1-jén megtartott értekezletén egyhangú döntést hozott arról, hogy a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat Böndör Pálnak, a Bazsalikom Műfordítói Díjat pedig Tóth Ignjatović Máriának ítéli oda. Böndör Pál huzamosabb ideje jelen van a vajdasági magyar irodalmi életben. Több fontos verses- és prózakötet szerzője, a Forum könyvkiadó 2013. évi meghívásos regénypályázatán első díjat nyert. Bender & Tsa. című regénye az idén jelent meg a Forum gondozásában. A csókai születésű, gazdag életpályát bejárt Tóth Ignjatović Mária több magyar szerző (Kosztolányi Dezső, Nádas Péter, Bartis Attila, Vámos Miklós, Füst Milán, Závada Pál, Márai Sándor) könyveit ültette át szerb nyelvre, ezenkívül pedig hozzájárult a magyar irodalom szerb kultúrában való népszerűsítéséhez.
A Szenteleky-rendezvénysorozat első napjának ünnepi záróműsorán a csonoplyai Arany János Kultúregyesület, a verbászi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ, a veprődi Kossuth Lajos Művelődési Egyesület, a cservenkai József Attila Művelődési Egyesület és a sziváci Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület lépett fel. Az énekek és tánc után a jelenlevők megkoszorúzták Szenteleky házát, ahol 1920-tól haláláig, 1933-ig lakott, majd a temetőben lerótták kegyeletüket a vajdasági magyar irodalom óriásának sírja előtt. Vasárnap 19 órai kezdettel művelődési programmal zárultak a Szenteleky Napok, a műsort a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportja szolgáltatta, a Marica grófnő operett-előadást Molnár József rendezésében láthatták a vendégek.