2024. április 28., vasárnap
KARATE

Csókai érmek a világkupán

Dąbrowa Górniczában, Lengyelországban október 11–12-én az ENSZ védnöksége alatt rendezték meg a 22. shotokan karate világbajnokságot a barna és a fekete övvel rendelkezők számára és a 7. kohai-világkupát. A két napon 48 ország több mint 2000 versenyzője lépett tatamira. Az elért eredmények alapján a csókai klubból 19 versenyző kapott meghívást a szerbiai shotokan karate válogatottba különböző kategóriákban, katában és harcban egyaránt.

Különféle (főleg anyagi) okok miatt azonban versenyzőink többsége nem tudott részt venni a lengyelországi bajnokságon, ami sajnálatos, főleg annak a fényében, hogy a versenyzők a felkészülésük és eredményeik alapján esélyesek lettek volna éremmel hazatérni.

A klubot és Szerbiát így Losonc Maja, Selymesi Endre és Sretenović Milica képviselték a kohai-világkupán katákban. A mezőny nagyon erős volt, az éremhez vezető utat több tényező befolyásolta, de a csókaiak sikeresen mutatkoztak be, és két dobogós helyezést értek el. Losonc Majának az aranyérem megnyeréséhez kemény mezőnnyel kellett szembenéznie, de a verseny során és a döntőben is bizonyította képességeit, és ellenfeleit messze felülmúlva állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Sretenović Milica kategóriájában, a kadétok közt megérdemelten jutott el a döntőig, itt az erős ellenfelek közt a bronzérmet tudta elérni, míg Selymesi Endre erről egy hajszállal maradt le. Ezekkel az eredményekkel a csókaiak sikeresen hozzájárultak Szerbia összesítésben elért 4. helyéhez.

Aleksandar Muidža 2 danos karatemester, a Csóka Karateklub edzője szerint ezeket az eredményeket a tehetség és a munka hozta meg, s egyúttal ez bizonyíték arra, hogy a kis közösségekben is lehetnek világszintű versenyzők. Ennek eléréséhez elengedhetetlen a munka folyamatossága, a teljes erőbefektetéssel végbevitt edzések, a hatalmas kitartás és motiváció, valamint a versenyző és az edző együttműködése.