2024. május 4., szombat

Új ruhában a művelődési egyesületek

Királyhalmon tegnap délután a Napsugaras Ősz hagyományos ünnepségének keretében „függönyavató” rendezvényt tartottak, a falu művelődési háza ugyanis új színházi függönyt kapott.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A várva várt függöny október legelején készült el, pályázat útján nyerték a Magyar Nemzeti Tanács segítségével, nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy a színpadi-művelődési tevékenységeket megfelelő, méltó módon végezhessék. Téli próbák alkalmával fűtésiköltség-megtakarítást is jelent a függöny, hiszen nem kell az egész termet fűteni.

Lovas Ildikó szerint a függönyök nagyon fontosak a művelődési egyesületek munkájában, sajnálatos módon ugyanis sok nagyszerű egyesület Vajdaság-szerte nem tevékenykedik télen, mert fűtésgondjaik vannak.

– A királyhalmiak összefogását nagyon nagy dolognak tartom, egy ilyen függöny beszerzése és felszerelése nem annyiból áll. Erőteljes közösség a királyhalmi, de a többi vajdasági művelődési egyesület is, hiszen a 90-es években éppen ezek az egyesületek voltak azok, amelyek magyarként bejegyezve megőrizték kultúránkat. A lélek tüzét táplálták a magyarságban – hallottuk a Magyar Összefogás jelöltjétől.