2024. május 6., hétfő

Harmincegy csapat jön a szegedi Szent-Györgyi Albert versenyre

A Szegedi Tudományegyetem – egykori rektorának, Nobel-díjas kutatójának teljesítménye előtt tisztelegve – 2014-ben is megszervezi a középiskolások Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyét.

November 28-án csaknem száz tehetséges középiskolás verseng majd az egyetem Általános Orvostudományi Karának oktatási épületében. Október 13-án lezárult a Nobel-díjas kutató nevét viselő tanulmányi verseny meghosszabbított jelentkezési határideje.

A kiírás szerint a verseny résztvevője lehetett minden magyarországi diák, továbbá a Vajdaságban, illetve Arad és Temes megyében működő középiskolák magyar diákjai. Külön is meghívót kaptak az egyetem bázisiskolái, illetve a Duna–Kőrös–Maros–Tisza Eurorégióhoz tartozó magyar középiskolák (azaz: a dél-magyarországi régió 3 megyéjének középfokú oktatási intézményeiben tanuló diákok).

A verseny résztvevői: az intézményenként összeállított olyan 3 fős csapatok, amelyeknek legalább egy tagja nem utolsó évfolyamot végző diák. Minden csapathoz tartoznia kellett legalább 1 felkészítő tanárnak is. A megmérettetésre az idén 31 háromfős csapat jelentkezett Magyarországról és a határainkon túlról.

A viadalon induló középiskolások tehetségét mi sem mutatja jobban, minthogy a korábbi vetélkedők – gimnáziumban már végzett – résztvevői közül többen nyertek felvételt a Tisza-parti univerzitásra. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyének különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterületet is érint, azaz a legendás kutató munkájához kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete.

Idén a verseny altémája „Szent-Györgyi és a nők megjelenése a természet- és élettudományokban”, így szerepet kap Szent-Györgyi tudóstársa, Bangha Ilona is. November 28-án a délelőtti regisztrációt követően egy számítógépes teszt kitöltésével mérik össze tudásukat a középiskolás diákok, majd délután nyílt versenyben mérkőzik meg az első fordulós teszt alapján legjobb teljesítményt nyújtó hat csapat. Itt derül majd ki az is, hogy melyik csapat nyeri az idei megmérettetést.